Hotet mot Saab användbart för lobbyisterna

Debatten om framtiden för Saabs fabrik i Trollhättan kommer som en skänk från ovan för de som jobbar för att skydda bilindustrin från de nya skatter som just nu diskuteras i budgetförhandlingarna.

Bilindustriföreningen Bil Sweden kommer använda frågan aktivt i sitt lobbyarbete berättar Wolf Huber, vd på Bil Sweden. 

Det såg länge mörkt ut för svensk bilindustri i kampen om den allmänna opinionen. Den ökande försäljningen av tunga bilar som Volvos stadsjeep XC90 har drivit upp de svenska kolodioxidutsläppen vilket inneburit att en rad aktörer inklusive, miljöpartiet, naturvårdsverket, vägverket energimyndigheten och miljödepartementet har drivit på för att på olika sätt beskatta de bilar hårdare som släpper ut mer koldioxid. Men nu vädrar bilindustrin morgonluft. Mats Carlsson är bilindustrianalytiker på Göteborg Management institute han tror att debatten nu kommer svänga till följd av att samhällsdebattens fokus flyttas från bränsleslukande statdsjeepar till arbetstillfällen för bilindustriarbetare.

I de pågående budgetförhandlingarna är det framförallt miljöpartiet som drivit frågan om ökade skatter på bilindustrin. Dels har det handlat om höjd bensinskatt men framförallt om höjd fordonsskatt och registreringsskatt kopplad till utsläppen av koldioxid. Företrädare för bilindustrin, inklusive Volvo personvagnar har sagt att man kan acceptera höjda bränsleskatter men inte registreringsskatter och fordonsskatter. Anders Eugensson är chef för Volvos avdelning för myndighetskontakter, vilket inbnebär att han ansvarar för företagets lobbyarbete han tror också att man kommer få draghjälp av debatten kring om Saab får behålla sin fabrik i Trollhättan.

Daniel Öhman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".