Borg om eventuellt samarbete med Miljöpartiet

0:54 min

Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Mikaela Valtersson berättade i dag att han lämnar politiken. I samband med detta uppmanade hon Miljöpartiet att öpnna för samarbete med Moderaterna. Finansminister Anders Borg (M) uppfattar inga hinder för samarbete med MP på sikt i viktiga frågor. Det sa han när han intervjuades i Ekots lördagsintervju.

– Jag kan inte se varför man inte kan kombinera ett starkt engagemang i miljöfrågor med att också till exempel genomföra inkomstskattesänkningar. Det är ju en typisk fråga där det behövs omprövningar hos Miljöpartiet för att sådant samarbete skulle kunna vara möjligt, säger Anders Borg.

Måste de acceptera jobbskatteavdraget för att ni ska kunna samarbeta?

– Ska vi söka ett samarbete med dem så är det naturligtvis så att vi gör det för att hitta en majoritet för de förslag vi tror på. Sen ska vi visa respekt för de förslag Miljöpartiet tror på. Sen får man hitta en mix av detta om det ska vara möjligt, säger Anders Borg.

Det låter som om ni skulle kunna närma er varandra?

– Miljöpartiet har många bra och balanserade förslag. Det kan handla om investeringar i infrastruktur eller viktiga miljöåtgärder. Jag kan inte se varför det skulle vara en grundläggande motsättning mellan oss och Miljöpartiet, att de vill prioritera miljö och vi vill förstärka arbetslinjen och tillväxten. Mellan oss och Socialdemokraterna finns det vissa grundläggande ideologiska skillnader. Jag kan inte riktigt se att vi har det med Miljöpartiet, säger Anders Borg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista