Hård intern (s)-kritik mot EU-politiken

Socialdemokratin får idag hård intern kritik från den före detta europaparlamentarikern Göran Färm. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver han att socialdemokraterna saknar en tydlig europapolitik. Enligt Göran Färm har socialdemokraternas ledning stor skuld till resultatet i valet till Europaparlamentet.

– Dels måste vi bestämma oss för om vi ska fortsätta att hantera europafrågorna så kortsiktigt som jag tycker att vi har gjort eller om vi ska skaffa oss ett rejält och mer långsiktigt program, säger Göran Färm.

– Dels måste vi bestämma oss för om vi ska gå in för att backa ur europasamarbetet så mycket som möjligt, att hålla emot och motsätta oss all gemensam lagstiftning, eller om vi ska gå in för att försöka använda europasamarbetet offensivt. Det är ett vägval menar jag.

Partiledningens fel
Göran Färm anser att socialdemokraternas otydlighet har bäddat för den strid som nu pågår inom partiet mellan EU-positiva och EU-negativa partimedlemmar.

Göran Färm anser också att socialdemokraternas ledning har en stor skuld till resultatet i Europaparlamentsvalet i juni då Färm, som tidigare suttit i parlamentet, själv blev utkryssad och förstanamnet på socialdemokraternas lista fick svagt stöd.

Svagt stöd för toppkandidaten
– Det blev ett för svagt stöd för det som faktiskt var partiets lista. Mängder av ledande socialdemokrater gick ut och stödde kandidater längre ner på listan och där brast det i stöd för den kanske allra främsta kandidaten, den som skulle vara våra banerförare, nämligen Inger Segelström. Jag tycker att man skulle ha gett henne ett mer rejält stöd och det tycker jag inte att man gjorde.

Men du skriver också i debattartikeln att förstanamnet måste vara nationellt publikdragande, då var det väl så att Inger Segelström inte var tillräckligt publikdragande?

– Framför allt var det så att hon inte blev det därför att hon fick ett för svagt stöd. Det där hänger ju ihop. Det är därför jag menar att man måste göra både och, dels måste man ha riktigt starka kandidater, dels måste de få ett riktigt rejält stöd och jag tycker att det brast där.

Varför fick man inte fram någon riktigt stark kandidat tror du?

– Jämfört med hur det ser ut i många andra länder i Europa så verkar det var svårare att få ledande svenska politiker att tänka sig att ge sig in i europapolitiken.

– I europaparlamentet sitter t ex från Danmark förre statsministern Poul Nyrup Rasmussen som toppade deras lista och de gjorde ett kanonbra socialdemokratiskt val i Danmark som ju egentligen har samma problem med europapolitiken som vi.

– Det där borde ge oss en tankeställare. Varför vill inte riktigt ledande svenska politiker ställa upp i europapolitiken, undrar Göran Färm, före detta europaparlamentariker för socialdemokraterna.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista