Stor brist på förnödenheter i Tripoli

1:44 min

Det blir alltmer ont om vatten, mat, bensin och mediciner i Libyens huvudstad Tripoli. Och elförsörjningen är mycket sporadisk. Dessutom rusar priserna i höjden i samma takt som det blir ont om förnödenheter. Många av stadens omkring två miljoner invånare har inte haft vare sig el eller vatten i sina hem i snart en vecka. 

Ljudet av rinnande rent vatten. Det är ett av många efterlängtat ljud i Tripoli i dag. Det hörs inte på många ställen. Ett av de få är moskén el-Shaaba som har en egen källa. En källa som inte tycks sina trots att det är en ständig ström av tripolibor som kommer till moskén och fyller sina plastdunkar med vattnet, bland dem Hussein Ibrahim.

– Det är lite jobbigt, tycker Hussein Ibrahim, men han hoppas att saker och ting skall bli bättre dom närmaste dagarna.

Det här kommer att bli ett test på hur rebellerna klarar att uppfylla folkets förväntningar. Kommer det inte snart vatten, el, bensin och mediciner kan det svårt att behålla det stöd rebellerna kan njuta av i dag. Det mesta som nu saknas fanns ju att få under Muammar Kadaffis regim. Och det var billigare då. Mycket billigare. Bensinen, för att ta ett exempel, har blivit 20 gånger dyrare.

Men rebellerna lovar att de tar situationen på största allvar och avslöjar att 32 fartyg är på väg till Tripoli med förnödenheter.

Hussein Ibrahim är inte särskilt orolig. Man får var vara tålmodig vänja sig ett tag, tycker han.

Och efter att ha fyllt sina plastdunkar med vatten från moskéns källa han är säker på en sak: Gud kommer att skydda libyerna.