"Jobb i bilindustrin viktigare än skattehöjningar"

Debatten om framtiden för Saabs fabrik i Trollhättan kommer som en skänk från ovan för dem som jobbar för att skydda bilindustrin från de nya skatter som just nu diskuteras i budgetförhandlingarna. Bilindustriföreningen Bil Sweden kommer använda frågan aktivt i sitt lobbyarbete.

– Självklart, för det är ytterligare en dolkstöt i ryggen på svensk bilindustrin, säger Wolf Huber, VD på Bil Sweden

Det såg länge mörkt ut för svensk bilindustri i kampen om den allmänna opinionen.

Ökade koldioxidutsläpp
Den ökande försäljningen av tunga bilar som Volvos stadsjeep XC90 har drivit upp de svenska koldioxidutsläppen vilket inneburit att en rad aktörer inklusive, miljöpartiet, Naturvårdsverket, Vägverket, Energimyndigheten och miljödepartementet har drivit på för att på olika sätt beskatta de bilar hårdare som släpper ut mer koldioxid.

Nu vädrar bilindustrin morgonluft.

– Detta är ett sätt att också minska intresset för just den här typen av frågeställningar, som miljöpåverkan. Det är en synisk värld vi lever i. I vågen mellan att behålla arbetstillfällen och att satsa på miljön får man se vilket som väger tyngst, säger Mats Carlson, bilindustrianalytiker på Göteborg Management institute.

Vad tror du?

– Jag tror det blir arbetstillfällena, säger han.

I de pågående budgetförhandlingarna är det framförallt miljöpartiet som drivit frågan om ökade skatter på bilindustrin. Dels har det handlat om höjd bensinskatt men framförallt om höjd fordonsskatt och registreringsskatt kopplad till utsläppen av koldioxid.

Nej till höjd fordonsskatt
Företrädare för bilindustrin, inklusive Volvo personvagnar, har sagt att man kan acceptera höjda bränsleskatter men inte registreringsskatter och fordonsskatter. Volvo menar att man kommer att få draghjälp av debatten kring om Saab får behålla sin fabrik i Trollhättan.

– Budgetförhandlingarna befinner sig i ett ganska sent skede, så det är svår att säga hur mycket det påverkar. Men en viss påverkan har det givetvis att det politiska trycket på sysselsättningen och arbetstillfällen blir tydligare om Saabs existens och tillverkning ifrågasätts, säger Anders Eugensson, chef för Volvos avdelning för myndighetskontakter.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista