Bush vill framstå som stark ledare

Republikanernas konvent i New York avslutades natten mot fredagen med president Bushs timslånga tal som var ett viktigt led i hans försök att bli omvald. Presidenten tryckte hårt på sin roll som den starke ledaren i en farlig tid.

– Om USA visar osäkerhet och svaghet under det närmaste decenniet går världen mot en tragedi. Det kommer inte att ske med mig vid rodret, försäkrade George Bush som satsade det mesta på att framställa sig som den oumbärlige starke ledaren i den världsomspännande kampen mot terrorismen.

Borta var det uns av ödmjukhet som Bush gav prov på nyligen när han medgav att han hade missbedömt motståndet i Irak.

Utmanande tal
Nattens tal var utmanande och innehöll inga tveksamheter. Tvärtom upprepade presidenten sin doktrin om rätten till föregripande krig och sin ambition att sprida demokratin i Mellanöstern.

Genom att understryka sin ställning som överbefälhavare och terroristbekämpare hoppades Bush att vinna över de kanske bara tio procent av väljarna som ännu inte har bestämt sig.

Kritik för vag inrikespolitik
Även om Bush ägnade lika mycket tid, om inte mer, i talet åt inrikesfrågor behandlades inte dem med samma passion som säkerhetsfrågorna.

Både New York Times och Washington Post skriver i dag att den inrikespolitiska delen var en lång och vag uppräkning av stort och smått om vartannat utan prioriteringar.

Aggressiv ton mot demokraterna
Presidentens tal satte punkt för det mest stridbara republikanska konventet sedan 1992 när hans far åternominerades. Under fyra dagar ifrågasattes motståndarens trovärdighet och patriotism med en osedvanlig aggressivitet.

Demokraternas kandidat John Kerry gick ovanligt nog ut redan under natten till fredagen med sin motattack där han anklagade president Bush och vicepresident Cheney för att ha smitit från Vietnamnkriget och vilselett amerikanerna med Irakkriget.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista