Tripolibon bytte sida - "Jag levde en livslögn"

2:10 min

Det råder stor brist på vatten, el, bensin, mat och mediciner i Tripoli. Men det kaos många väntat sig har inte utbrutit. Rebellerna bemannar vägspärrar över hela staden och har nu full kontroll över Tripoli - också det område som så sent som i torsdags flaggade med Kadaffis gröna flagga - Abou Selim området där den sista striden stod.

Ashraf är en 30-årig kypare och han säger att han är lycklig. Han kallar sig för en "freedom fighter", men när man skrapar på ytan visar det sig att han till för bara tio dagar sedan stod på Kadaffis sida. Han var en av dem som körde omkring på gatorna med gröna flaggor och hyllade ledaren.

– Vi var tvungna, säger han först, vi hotades av Kadaffis män. Om vi gjorde motstånd skulle de straffa våra föräldrar och gripa våra släktingar. De kom hit och delade ut vapen till alla unga män för att försvara fosterlandet mot utländsk ockupation och mot de drogade kriminella rebellerna som ville förstöra Libyen.

– Men vi använde inte våra vapen, säger han, och när vi mötte rebellerna förstod vi att de älskar Libyen mer än Kadaffi som bara älskar sig själv.

Ashraf blir allvarlig mitt i glädjen och säger sedan att han inser att han levt på en livslögn, att han låtit sig hjärntvättas i hela sitt liv, att han trott på Kadaffis propaganda.

– Det fanns inga andra medier i vårt hem än de statskontrollerade, säger han.

Och förvandlingen från Kadaffisupporter till rebell gick snabbt för de unga männen i kvarteret. Det är omöjligt att säga hur mycket det handlar om verklig övertygelse och hur mycket det handlar om överlevnad i det nya rebellstyrda Tripoli, men Ahsraf och hans vänner poserar lättade och lyckliga framför min kamera och gör segertecken med rebellflaggan medan rebellernas nya nationalsång dånar ur en högtalare.