Arabförbundets generalsekreterare till Syrien

1:40 min

Arabförbundet kommer att skicka sin generalsekreterare till Syrien för att försöka få ett slut på blodbadet i landet. Samtidigt uppmanar Irans president Bashar al-Assad att lyssna på folkets "legitima krav".

De 22 arabiska grannarna i Arabförbundet har fått kritik för att under lång tid ha varit för passiva inför de brutala metoderna den syriska regimen använt mot sina egna medborgare under de senaste månadernas uppror i landet.

Men efter ett möte i Kairo igår kväll betonade Arabförbundet vikten av att stoppa blodbadet och agera förnuftigt innan det är för sent.

Samtidigt kommer dubbla budskap, Arabförbundet säger också att Syriens stabilitet är viktig för arabvärlden och hela regionen.

Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Araby kommer nu att åka till Damaskus för att möta president Bashar al-Assad och kräva reformer.

Det var det första officiella mötet i Arabförbundet där Syrien diskuterades sedan protesterna började där i mars.

Videoklippen från flera olika städer i Syrien visar att demonstrationerna fortsätter, också i huvudstaden Damaskus där det tidigare varit mindre protester än i övriga landet, kräver syrier nu frihet och regimskifte.

Enligt FN har över 2 200 syrier dödats när demonstrationerna mötts med kulor och stridsvagnar de senaste månaderna, också de sista dagarna har syrier dödats.

Men även Syriens närmast allierade börjar nu ifrågasätta regimens svar på protesterna.

Irans utrikesminister sa i går att "vare sig det är i Jemen, Syrien eller något annat land så har folket vissa legitima krav och regeringarna ska möta kraven så snart som möjligt".

Men Iran sa också att ett maktvakuum i Syrien skulle kunna leda till en regional kris.