Foto: Jurek Holzer/Scanpix.

Det råder brist på män i förskolan

2:10 min

Det råder stor brist på anställda som är män i landets förskolor och allra minst finns det på de kommunala förskolorna. Det visar siffror från Skolverket. Och det verkar vara svårt att hitta män som är beredda att jobba i förskolan överhuvudtaget.

Förskolelärare Lena Britt Bodin i Stockholm har jobbat sedan 1971.

– Två fast anställda som jag har känt privat. Sen har jag sett några fler. Fem, sex stycken ungefär. Jag tycker det är mycket allvarligt. Speciellt för barn som behöver manliga förebilder.

Det är så många män hon träffat ute i sitt yrkesliv de senaste 40 åren.

Tre och en halv, så många män hittar du i snitt i en grupp av hundra förskoleanställda i dag. Det enligt siffror från skolverket och då är alla yrkeskategorier i förskolan medräknade.

Barnskötare Martin Lööv som jobbar på 4:ans förskola i Stockholm är ganska unik.

– Det blir alltid en positiv respons när man kommer som man. Responsen man får kanske tyder på avsaknaden av män.

På de kommunala förskolorna finns minst män, knappt tre procent visar siffror från skolverket från 2010, jämfört med de fristående förskolorna som sen sent 90-tal jämförelsevis haft nära dubbelt så många män anställda. Vad beror det på?

Agneta Jönk är chef för arbetsgivarpolitiska avdelningen på Sveriges kommuner och landsting.

– Jag tror att det kan handla om att man har dragit igång en verksamhet och då varit noga med att välja in män. Det kan vara så att de tjänar bättre, det vet inte jag.

Friskoleföretaget Pysslingen driver runt 80 förskolor i landet och regionchef Anna Maria Brunner nekar till att man erbjuder män högre lön som lockbete. Är det något som lockar män till förskolan så är det snarare förekomsten av fler män, menar hon.

– Har vi en förskola där det jobbar några män, så är det lättare att få fler män. Sen är det naturligtvis viktigt att inte bara ha män, utan vi måste ju ha duktiga pedagoger.

Kompetens och utbildning går först, även om man försöker locka män till förskolan överlag. Det menar Inga Sandström på HR-strategiska avdelningen i Malmö stad.

– Framför allt genom marknadsföring och genom att synliggöra de män som finns i förskolan för att kunna locka dit fler män.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista