Havererade flygförhandlingar

Förhandlingar om ett samgående, eller ett nära samarbete, mellan ett par europeiska flygbolag har havererat idag, rapporterar vår korrespondent i Bryssel.
Det är lågprisföretaget Virgin Express som sedan ett par månader förhandlat med efterföljaren till det konkursdrabbade Sabena. Men de samtalen avslutades idag. Det är uppenbart att de två företagen har olika filosofi. Virgin satsar hårt på budgetalternativet, biljetterna är ofta billigare än med andra bolag, samtidigt som servicen är begränsad. SN Bryssel, som är den del av Sabena som lever vidare, tror mer på att transportera affärsfolk och EU-byråkrater som ofta flyger med dyrare biljetter till och från det många vill se som Europas huvudstad. Företrädare för SN Bryssel räknar med vinst under sista kvartalet i år, men hela året kommer ändå att visa på röda siffror. Det har sin förklaring dels i att hela branschen är i kris efter terrordåden i USA i september. Dessutom gick alltså företrädaren Sabena i konkurs i höstas, och många tyckte att det var osäkert att köpa biljetter i det rekonstruerade bolaget. Konkurrensen här är stenhård. Virgin har tappat något i antalet flygresenärer i år, irländska Ryanair har blivit alltmer av ett hot.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".