Ringholm orolig för kostnader

De ökade kostnaderna för sjukskrivningar är ett hot mot den samhällsekonomiska utvecklingen och låser utrymmet för framtida reformer. Den varningen framförde finansminister Bosse Ringholm i Lund på torsdagen.
I sitt tal på Lundaekonomernas arbetsmarknadsdagar sade finansministern att kostnaden för sjukförsäkringen för närvarande ökar med 25 miljoner kronor per dag och att det är ytterst angeläget att bryta den utvecklingen. - Det är bekymmersamt när pengarna går åt till utgifter vi egentligen inte vill ha i stället för angelägna reformer, sade han, enligt TT. När det gäller motåtgärder mot de skenande sjukskrivningskostnaderna hänvisade Ringholm dels till det elvapunktsprogram för ökad hälsa i arbetslivet som presenterades i höstas, dels till en utredning som nu är ute på remiss. Konkreta förslag är att vänta från regeringen och i höstens budgetproposition tas ett helhetsgrepp, lovade Ringholm. - Då kommer vi att kunna hantera hela frågan, förklarade han. Han underströk att även arbetsmarknadens parter måste delta i arbetet. I sitt svar på en fråga från en student pekade han också på att lagstiftningen kring sjukskrivningarna är alltför tandlös. Till exempel finns det inga sanktionsmöjligheter mot arbetsgivare som struntar i att ta fram den rehabiliteringsplan som lagen kräver så fort en anställd blir sjukskriven mer än två månader. Finansministern efterlyste också ett större ansvar från arbetsgivarna för arbetsmiljö och arbetsorganisation och pekade på möjligheten att här använda ekonomiska styrmedel. I sitt anförande målade Ringholm annars upp en ganska ljus bild av svensk ekonomi, som visat sig tillräckligt robust för att klara av påfrestningarna under förra årets konjunkturnedgång. Han tror att kostnadsutveckling och inflation går att hålla i schack också i fortsättningen, men för en fortsatt god utveckling krävs också att ekonomin åter tar fart i USA och EU. - Våra marginaler är inte eviga, varnade Ringholm. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".