Saknad svenska tros ha hittats i Himalaya

Kropparna efter flera döda personer har hittats i Himalaya i norra Indien. Mycket tyder på att en av dem kan vara en svensk kvinna som försvann för över 20 år sedan.

En grupp spanska turister under ledning av bergsguider gjorde upptäckten för tre veckor sedan. I en smältande glaciär vid foten av Himalaya framträdde flera kroppar.

Saknad sedan 1981
Vid kropparna hittades personliga tillhörigheter som pekar mot att en av de hittade, en kvinna, kan vara en svenska som saknats sedan 1981. Det finns uppgifter om att hon var på resa med sin amerikanske pojkvän när hon försvann.

Researrangören skickade de upphittade tillhörigheterna till svenska ambassaden i New Delhi och enligt svenska utrikesdepartementet fanns där bland annat ett svenskt frimärke och namnuppgifter, men inga identitetshandlingar som pass eller id-kort.

Måste undersöka kvarlevorna
Enligt UD kan fynden tyda på att det är den saknade svenskan. För att fastställa om det verkligen spår efter svenskan måste man undersöka kvarlevorna som är kvar på platsen, en dags bilfärd och tre dagars vandring från närmsta ort.

UD har kopplat in en svensk tandexpert för att identifiera kvinnan, en rättsodontolog, men det är de indiska myndigheterna som sköter själva identifieringen.

Ännu är det inte klart, men det kan alltså vara så att frågan om vad som hände en svensk kvinna som försvann 1981 snart har fått sitt svar i Himalaya, efter 23 år.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".