Stabilitetspakten mjukas upp

EU-kommissionen vill m i l d r a stabilitetspaktens regler, dvs de regler som euroländerna ska följa för att hålla euron i balans. Den avgående kommissionsordföranden Romano Prodi och den ekonomiasvarige kommissionären Joaquin Almunia presenterade ett förslag idag som ska dämpa den ihållande kritiken mot stabilitetspaktens regler

Det är framförallt Tyskland och Frankrike som länge krävt att stabilitetspaktens regler ska mjukas upp och bli mer flexibla. Båda länderna har brutit mot förbudet mot höga budgetunderskott tre år i rad och häromdagen meddelade Tyskland att nästa år blir det tyska budgetunderskottet för stort igen, för fjärde året i rad.

Och det är flera EU-länder som knotat - de anser att stabilitetspaktens regler är för stelbenta och skadar ekonomin när det är dåliga tider - och nu får de sin vilja fram.

EU-kommissionen sa idag att stabilitetspaktens krav på budgetdisciplin inte får tolkas så snävt att de hindrar ekonomisk tillväxt. Man ska t.ex. inte stirra sig blind på en ekonomisk faktor som procentgränser för budgetunderskott utan bedöma ländernas finanser utifrån flera faktorer som den allmänna ekonomiska situationen och den rådande konjunkturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista