Otydliga arbetsmarknadssiffror i USA

I USA presenterade idag nya sysselsättningssiffror - som inte riktigt gav de klara besked - vare sig politiskt eller för tillståndet i ekonomin - som många bedömare hade räknat med.

- Siffrorna är OK, inte dåliga men heller inte så bra, sa analytikern Mark Zandi på Economydotcom till TVkanalen CNBC.

Arbetsmarknadsdepartemnetets statistik för augusti visar att sysselsättningen ökat med 144.000 personer, lite mindre än väntat, men samtidigt har siffrorna för juni och juli korrigerats uppåt - det skapades alltså fler jobb då än vad som tidigare sagts.

Arbetslösheten sjönk i förra månaden till 5,4 procent, den lägsta andelen sedan september 2001, men då ska man komma ihåg att många har lämnat arbetskraften bland annat för att de helt enkelt givit upp försöken att hitta ett jobb. Mark Zandi menar att den korrekta arbetslöshetssiffran egentligen är runt sju procent.

Dagens statistik gör att spekulationerna kring centralbankens fortsatta räntepolitik fortsätter - jobbsiffrorna gav enligt bedömare här i USA ingen riktigt tydlig signal om styrkan i uppgången i amerikansk ekonomi. Och den osäkerheten innebär också att både president George Bush och den demokratiske utmanaren John Kerry kan hitta delar i sysselsättningsrapporten att använda i den fortsatta kampen inför presidentvalet den 2 november.

Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista