Chatt med Christel Cederberg om LCHF

Spelar vikten någon roll för miljöpåverkan? Kan man verkligen hävda att all köttproduktion är klimatvidrig? Och hur ser en miljövänlig diet egentligen ut?

Moderator:Hej! Välkomna till chatten med Christel Cederberg, doktor i miljövetenskap!
Christel Cederberg: N2O, Dikväveoxid eller mera populär, är en växthusgas, d v s den är strålningsdrivande och ökad koncentration i atmosfären bidrar till uppvärmning av jordytan. NO2 eller oftare skrivet NOx är en samlingsterm för kväveoxider, släpps ut i samband med förbränningsprocesser, tex från bilar utan katalysatorer. När NOx-föreningar deponeras bidrar de till övergödning av skogsmark och vatten
lennart:poängen är att du kallade lustgas för kvävedioxid i ekointervjun....
Christel Cederberg:N2O, Dikväveoxid eller mera populär, är en växthusgas, d v s den är strålningsdrivande och ökad koncentration i atmosfären bidrar till uppvärmning av jordytan. NO2 eller oftare skrivet NOx är en samlingsterm för kväveoxider, släpps ut i samband med förbränningsprocesser, tex från bilar utan katalysatorer. När NOx-föreningar deponeras bidrar de till övergödning av skogsmark och vatten
Nela:Spelar vikten någon roll för miljöpåverkan? Alltså, påverkar en normalviktig och en överviktig person miljön lika mycket?
Christel Cederberg: Miljöpåverkan, t ex utsläpp av växthusgaser, bestäms av den totala konsumtion av olika produkter multiplicerat med utsläppen per konsumerad produkt. Har inget med personens vikt att göra.
maggan:LCHF uppmanar inte till ökad konsumtion av kött, man tar avstånd från socker och stärkelserik mat och ersätta energin grönsaker och mer fett. Tycker du ska ta reda på hur det förhåller sig..
Christel Cederberg: Redan innan vi diskuterar olika dieters påverkan på klimat och miljö skall man ha klart för sig att den genomsnittliga konsumtionen av mejeriprodukter i Sverige är bland det absolut högsta i världen och för kött ligger vi högt.
lennart:uttrycket övergödnig är ett slaskuttryck som ofta användes.... jag använder det enbart om kvävegivan till grödor som ges i växande beständ, t.ex. höstvete och vall. Vad menar du med övergödning som skiljer det från gödning?
Christel Cederberg: Jag sa fel i hastigheten om lustgas formel i morse, sådant händer i direktsändning när man har tidspress. N2O, dikväveoxid eller lustgas, är alltså växthusgasen. NOx-utsläpp från framförallt trafiken bidrar till övergödning av vatten och mark, mer korrekt term är eutrofiering men jag ville inte krångla till det. Termen för att lägga en extra N-giva i vete är ofta en övergödsling vilket inte alls behöver bidra till eutrofiering. Tvärtom kan en delning av totala kvävegiva i flera små givor leda till effektivare näringsupptag
Nisse:Är det inte vilseledande att slå ihop all köttprduktion och säga att den är klimatvidrig? Enl WWF är gräsbeteskött klimatneutralt och t.o.m. bra för miljö eftersom man håller ängsmarken öppen.
Christel Cederberg:Det finns definitivt skillnader mellan olika kött och hur de är producerade. Nöt och lammkött från gräsbaserad produktion, framförallt från naturbeten med hög biol mångfald är positivt. Men med den stora köttkonsumtion per capita som nu finns i västvärlden räcker inte arealerna för att lägga över all köttproduktion i sådan system.
Mattias:Hej! Avråder du av miljömässiga skäl från att äta enligt LCHF?
Christel Cederberg:Det finns nästan ingen forskning alls om olika dieters miljöpåverkan och Ekots inslag här startar en välbehövlig diskussion. Jag har respekt för om människor mår bättre och får bättre hälsa av den här dieten men samtidigt måste det undersökas vilka effekter den har på miljön.
Anders:Hur påverkar jag som äter en variant av LCHF, fisk skaldjur, ägg,smör, ost och sojaprodukter. Kött,gris, ko fjäderfä har inte ingått i min kost på de senaste 35 åren?
Christel Cederberg:Vad jag förstår äter du inte kött alls utan endast mejeriprodukter, ägg och fisk. Äter du dessa produkter i genomsnitt som svensken och inget kött, så har du sannolikt mindre miljöpåverkan. Men det kan också vara så att du äter mera av produkterna eftersom du inte äter kött... frågan du ställer skulle behöva undersökas i forskning
Moderator:Hej allihopa! En del har skickat samma fråga två gånger, ha tålamod, det tar lite tid att svara på frågorna. Christel skriver så att tangentbordet glöder.
Knorr:Visst vore det väl bättre för miljön om man ökade sitt proteinintag genom att äta tex soja och qourn istället för kött om man nu vill följa LCHF-dieten?
Christel Cederberg:Generellt kan man säga att det är mindre effekt för miljön att vegetabiliskt protein direkt än att ge proteinet till djuren och sedan äta animaliska produkter. En viktig förklaring är att man förlorar energi i djurens omvandling av foder och att mycket kväve och fosfor från fodret hamnar i stallgödseln. Därmed ökar risken för utsläpp av eutrofierande ämnen till våra kusthav
andreas:Skövling av skogsmark för prod av sojabönor tillskrivs nötproduktionen då det ingår i deras foder. Ingår det en liten el även i fläskproduktionen eller vad äter grisarna.
Christel Cederberg: Den största mängden sojamjöl i ett globalt perspektiv går till uppfödning av grisar och fjäderfä. Sojamjöl är det helt dominerande proteinfodret i världens gris-och kycklingproduktion
Fredrik:Jag äter INTE mer kött än tidigare, däremot äter jag upp ALLT kött inklusive fettet och köper grönsaker i stället för pasta och ris. Jag köper dessutom betydligt mer ekologiskt producerade varor. Sammantaget tror jag att min övergång till LCHF gjort mig till en bättre konsument och jag har blivit frisk från min insulinkrävande diabetes typ 2. Medicinindustrin är känd för mycket farligt kemiskt avfall. Skall jag återgå till min sjukdom för att spara på miljön??
Christel Cederberg: Om man har sjukdomsproblem ska man naturligtvis hålla sig till matvanor som minskar problemen. Problemet uppstår om väldigt många går över till en kost som baserad på mkt animalier
Clara:Hur mycket betesmark för kor finns potential till i världen, i förhållande till hur mycket (nöt)kött vi äter? Finns det möjlighet i världen att, som LCHF:are förespråkar, äta närproducerat och ekologiskt, om man vill basera kosten på kött, fett och grönsaker?
Christel Cederberg:Redan idag används mer än 25% av världens landyta till att producera foder till världens djur och en stor del av denna yta är extensiva gräsmarker som har låg köttproduktion/ytenhet. Jag har mkt svårt att se hur det skulle gå att äta närproducerat och ekologiskt om man ska ligga på de köttkonsumtionsnivåer som vi gör i Sverige idag (och i de flesta länder i västvärlden)
Moderator:Hej alla! Det kommer väldigt många frågor, chatten fortsätter tio minuter till, så passa på att ställa din fråga!
maggan:om konsumtionen av kött är hög i Sverige handlar det om att köttet blev billigare sen Sverige gick med i EU och knappast om att LCHF avvisar socker i maten för hälsans skull. Hög mejerikonsumtion har heller inget med LCHF att göra. Det handlar om banden till det forna bondesamhället. Ser man vuxna svenska män dricka mjölk vilket förekommer så är det inte nån LCHF:are utan en påminnelse om gammal svensk särart. Eller hur?
Christel Cederberg:Kan så vara. Som sagt, det har inte gjorts ngn forskning på hur LCHF:are äter i relation till medelsvensson. Man skulle behöva samla in data från ett antal personer med olika diet och följa deras konsumtion under en tid. Sedan skulle man kunna svara bättre på Din fråga och flera andra som har kommit in.
Margareta:Jag tycker det är bra att ni granskar intressena bakom, men det blir rätt svårt att hänga med i miljödidkussionerna kring matproduktion. Allt från regnskogar till kobajs kan man liksom inte ta ansvar för när man går och handlar. Tycker du att handlarna, t.ex. ICA och COOP gör nåt för att förenkla om man nu vill göra bästa möjliga?
Christel Cederberg:Absolut, det är många i hela matkedjan som behöver informera bättre och ta ansvar.
Bengt Olson:Uppnås inte samma viktminskningseffekt utan anamalieproduktionens miljöskador om protein- och fettintaget kommer direkt från t.ex. bönor och vegetabiliskt fett i stället från animaliskt? Dessutom har inte minst amerikansk forskning visat att det röda muskelköttet är cancerframkallande och att ett alltför högt proteinintag bl a medför njurskador. Borde inte allmänheten upplysas bättre om dessa risker?
Christel Cederberg: Jag är ingen kost/diet expert men vad jag förstår kan man uppnå viktminskning på många olika sätt. Jag håller med om att man behöver upplysning även om riskerna med förstort intag av tex rött kött.
Kalle:Christel: du skriver att 25% av världens landyta används till att producera foder. Skulle det inte vara bättre om den användes till betesmark för ekologisk produktion. Istället för att framställa majs och soja produkter som tillsätts med både det ena och andra innan det ges till djuren? Ett råd, se food inc.
Christel Cederberg:En mycket stor del av detta foder är betesgräs och väldigt extensiv redan.
Moderator:Hej allihopa! Vi har fått in massor av frågor, men nu är det dags att stänga igen chatten. Vi är ledsna om inte alla hunnit få svar på sina undringar, men gå gärna tillbaka lite i chatten och kolla, kanske har någon annan ställt en liknande fråga tidigare. Tack för alla synpunkter och frågor!
Eric:Om du skulle beskriva en diet eller välja ut livsmedel som ur miljösynpunkt är bäst, hur skulle det se ut?
Christel Cederberg:Om jag utgår från genomsnittlig konsumtion i Sverige idag så menar jag att nöt och grisköttskonsumtionen bör minskas, särskilt nöt är bland de högsta i EU idag. Kyckling och lamm kan öka ngt. Men sammantaget bör kött ner, idag konsumerar vi i snitt 85 kg/cap, 1990 var konsumtionen runt 60 - dvs en kraftig ökning de senaste 20 åren. Mera närproducerade rotfrukter, mindre importerad tomat och sallad under vinterhalvåret när det kostar mkt fossilenergi att värma växthus
Moderator:Tack än en gång allihopa för era frågor, nu är chatten stängd!
>

Christel Cederberg är doktor i miljövetenskap och forskar vid SIK Institutet för Livsmedel och Bioteknik, samt på Chalmers, Göteborg. Här nedanför kan du läsa hennes svar på Ekotpublikens frågor.

Läs Ekots granskning: 

Hör också Christel prata i P1 Morgon om hur 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista