En hungrig kossa kräver stora arealer vilket påverkar miljön. Foto: Björn Larsson/Scanpix

Köttdieter oroar klimatforskare

Kossor kräver stora arealer
2:53 min

Som Ekot rapporterat om innebär genomslaget för de alltmer populära lågkolhydratdieterna en ökad belastning på miljön, då dieterna förespråkar en stor andel kött och fett. Mat- och klimatforskaren Christel Cederberg är oroad över utvecklingen.

– Det är faktiskt väldigt illa eftersom köttkonsumtionen i Sverige redan i dag är ganska hög, säger Christel Cederberg.

Under tio måltider åt vi enligt LCHF-kostens rekommendationer och jämförde det med måltider baserade på Livsmedelsverkets kostråd.

Vi använde oss av vetenskapliga livscykelanalyser som visar på matvarornas utsläpp av växthusgaser. I båda dieterna åt vi såväl kött och fisk som vegetabilier. Men andelen animaliskt protein blir betydligt större om man följer LCHF:s rekommendationer än i Livsmedelsverket kostråd.

Resultatet blev att LCHF-kosten bidrog med dubbelt så stora utsläpp som Livsmedelsverkets kostråd. Den huvudsakliga orsaken är att LCHF rekommenderar mat så som kött och mejeriprodukter och ovanjordgrönsaker som ofta odlas i energikrävande växthus. Men rekommenderar till exempel inte potatis och andra rotsaker som har låg klimatbelastning. 

Annika Dahlqvist, även känd som fettdoktorn och en av de främsta förespråkarna för LCHF-dieten, anser att köttkonsumtionen inte behöver vara ett problem, bara man väljer kött från gräsätande djur.

– Får djuren äta naturlig kost, det vill säga gräs, har de bara en positiv miljöpåverkan för de kissar och bajsar i naturen och det göder, det behövs inte en massa gifter och konstgödsel för att föda upp gräsätande djur.

Men det är inte något som Christel Cederberg håller med om. 

-– Det är ingen garanti att säga att man går över till nötkött helt och hållet för det räcker inte arealerna till för, nötköttsproduktion är väldigt arealkrävande så att man kan äta lite grann nötkött och gärna gräsbaserat, men inte de stora mängder vi äter i dag.

Och som det ser ut i dag så får de flesta djur vi äter kraftfoder och föds upp industriellt.

-När det gäller växthusgaser så är det främst kvävedioxid som kommer från stallgödselproduktion, det är metan som kommer från stallgödsel och även från djurens fodersmältning, och ungefär 20 procent fossil koldioxid av de totala utsläppen som har att göra med gödselproduktion, säger Christel Cederberg.

Också avskogningen påverkar klimatet negativt, påpekar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".