Opels hemstad spås vinna dragkampen

Flera oberoende experter spår att Opels huvudstad i Tyskland, Rüsselsheim, kommer att vinna kampen mot Trollhättan om produktionen av efterföljaren till SAAB 9.3. Medan oron är stor i Trollhättan, finns det mer tillförsikt i Rüsselsheim.

– Allt talar för Rüsselsheim. Listan på fördelar är lika självklar som lång, säger Gustav Weser, Opeltjänsteman i Rüsselsheim.

I staden ligger Opels huvudkontor, här finns Opels utvecklingsavdelning och här finns Europas modernaste bilfabrik, som invigdes för två år sedan, en investering för sju miljarder kronor.

Opels huvudstad
Egentligen borde Rüsselsheim utanför Frankfurt heta Opelstadt för här föddes Opels grundare Adam Opel. I Rüsselsheim byggdes den första Opeln.

När man går runt i staden heter allting något på Opel. 60 000 människor bor i staden och i Opels fabriker och kontor arbetar 18 000 personer. Dessutom arbetar tusentals personer hos lokala underleverantörer. Opel är Rüsselsheim.

Ingen tror att Opels ledning och fack skulle gå med på en flytt till Trollhättan. Även om få fruktar konkurrensen från Sverige, finns det en oro för framtiden.

Förlust i fem år
För femte året i rad gå Opel med förlust. Fack och ledning förhandlar om att effektivisera fabrikerna. Längre arbetstid utan kompensation och färre förmåner väntar troligtvis.

Fackets mål är att säkra jobben.

– Jag tror vi får lönesänkningar på 20 procent, säger Frans Schmidt vid det löpande bandet. Ledningen ställer olika fabriker mot varandra för att sänka kostnaderna. Förra året jämfördes vi med den polska anläggningen i Glivitza. Nu är det Trollhättan.

Politiskt är det en het fråga. Statsminister Göran Persson tog sent på fredagskvällen upp frågan i Bonn med den tyska regeringen.

– Vi ska göra allt vi kan för att backa upp Trollhättan, men samtidigt är det en väldigt olycklig situation där två europeiska städer ställs mot varandra. Det är ett amerikanskt företag och beslutet tas i Detroit, säger Göran Persson.

– Jag har talat med den tyske näringsministern Wolfgang Klementz och vi har enats om situationen. Vi har kommit överens om att hålla varandra informerade så att vi inte onödigtvis spelas ut mot varandra, säger statsministern.

Finns det något konkret ni kan göra?

– Det återstår att se. Vi behöver inte som stater dras in i detta. Vi kan stötta varandra och föra en vettig dialog med amerikanerna, så får vi se vart det hamnar, säger statsminister Göran Persson på besök i Bonn på fredagskvällen.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".