Finnkampen inkomstkälla för friidrotten

Under helgen pågår Finnkampen på Ullevi i Göteborg. Alla svenska OS-stjärnor ska delta i tävlingen som är en mycket viktig inkomstkälla för svenska idrottsförbundet.

-Rent ekonomiskt är det jätteviktigt. Det är vår viktigaste intäktskälla. Det finns inget annat evenemang vi gör där vi tjänar så mycket pengar, säger Anders Faager, markandsansvarig för Finnkampen.

Omsättningen är ungefär tio miljoner kronor. Hälften är sponsorpengar och hälften är biljettintäkter. Vinsten på mellan tre och fyra miljoner kronor går rätt in Friidrottsförbundet kassa.

Efter friidrotts-VM på Ullevi 1995 var kassan tom. VM slutade med en förlust på 60 miljoner och  största fordringsägaren då var Göteborgs stad.

Det är historia nu. Både 1999 och 2001 hade Stadion i Stockholm övergetts till förmån för Ullevi. Intresset för friidrott är stort i Göteborg.

– Det betyder på många fronter. Alltifrån att det kanske tillträder flera sponsorer, mera tävlingar, mera intresse från yngre åldrar och att sånt och det betyder även att friidrotten för framtiden kommer att vara säkrad, säger trestegshopparen Christian Olsson.

Vad betyder publiken?

– Publiken är a och o. Utan publik är det svårt att ha sponsorer, ha tävlingar ute på arenor och har den här stämningen som det är nu, säger Christian Olsson.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".