"De flesta sommarjobb fungerar bra"

Organisationen Svenskt näringsliv delar inte LO:s uppfattning att sommarjobbande ungdomar fått allt tuffare villkor, som Ekot rapporterat om.

– Vi vet från en undersökning att 86 procent av de som sommarjobbade förra året ansåg att det blev bra eller mycket bra bemötta av sina arbetsgivare. Bara några få procent svarar att de skulle ha blivit dåligt bemötta.

– Det är inte unikt för sommarjobbare att de är missnöjda med arbetsgivaren. Så är det nog på arbetsmarkanden, säger Allan Åberg, som är ungdomsansvarig på Svenskt näringsliv.

Ungdomsombudsmannen Johan Ingelskog på LO menar att ungdomar är klent rustade för arbetsmarknaden och det är skolans fel.

– Det är framförallt lärarna, som borde veta mer. Ungdomar vet inget. Man kan få noll kronor i lön och ingen kan hjälpa dig, säger Johan Ingelskog.

LO:s egna siffror visar på en stor ökning av antalet samtal till jourtelefonen för sommarjobbande ungdomar jämfört med förra året. Samtalen har gällt allt från utebliven lön till plötsliga uppsägningar eller olika former av trakasserier.

– Då vill vi i ettan, tvåan och trean förbereda för jobb och livet utanför skolan, säger Johan Iseskog på LO.

Svenskt näringsliv välkomnar initiativet.

– Det är viktigt att LO presenterar en saklig bild av arbetsmarknaden, men det har jag ingen anledninga att betvivla. Det är bra med LO på skolan, men ska hålla ögonen öppna för nidbilder, säger Allan Åberg, ungdomsansvarig på organisationen Svenskt näringsliv.

Jesper Henricson
jesper.henricson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista