Göran Persson beredd sitta kvar länge

Göran Persson är beredd att fortsätta som statsminister efter nästa val. Sedan en tid har det spekulerats om att Persson är på väg att avgå som partiledare efter nästa val. Det var det mest korkade han sagt när han talade om att avgå efter 55 år, säger Göran Persson nu.

– Jag är frisk igen och det är viktigt. De senaste åren har jag slitit med en höft, som har värkt något fruktansvärt. Jag har haft svårt att sova och svårt att göra det jag tycker är skönt, att röra på mig i skog och mark, säger Göran Persson.

– Efter operationen på försommaren är jag nu tillbaka i ett läge då jag varken har värk eller några restriktioner för att röra mig. Det är kul och politik är lika roligt som förrut. Hur länge jag fortsätter törs jag inte spekulera kring, säger statsministern.

Du vill inte nämna någon gräns?

– Varför skulle jag göra det som 55-åring, säger Persson.

För några år sedan sa du att du ville göra något annat efter 55?

– Det var ett av de mest korkade uttalanden jag har fällt. Det fällde jag när jag var 46 år. Att tala om min situation nio år framåt i tiden. Jag kunde aldrig dröma om att jag skulle vara kvar som statsminister då. Åren har gått och jag är fortfarande ung, men är nu den som har suttit längst i hela Europa med undantag för Luxenburgs premiärminister.

– Jag sitter gärna ett tag till om svenska folket tycker att jag gör skäl för statsministerarvodet, säger Göran Persson.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista