Yrkeslinjer på gymnasiet har brister

Gymnasiets yrkesutbildningar håller inte måttet. Eleverna får inte tillräckliga kunskaper för att kunna klara sig i yrkeslivet och har därför svårt att få jobb efter examen. Det visar en ny rapport från regionplanekontoret i Stockholms län.

– Det beror på uppläggningen av utbildningen, där man har för lite yrkespraktik. Vi har också problem med behöriga lärare, eftersom det blir väldigt höga krav på en person som både ska vara duktig i sitt yrke och en duktig yrkeslärare, säger Sven-Inge Nylund, som är regionplanedirektör i Stockholms län.

Särskilt stort är problemen i hantverksyrken. Fordonsprogrammet, medieprogrammet och omvårdnadsprogrammet är några exempel på de 14 yrkesinriktade gymnasieprogram, som finns i Sverige. Inget av dem leder fram till en yrkesexamen eller yrkesbevis.

När kunskapen hos ungdomarna brister hamnar ett stort ansvar på företagen, säger Sven-Inge Nylund, som är regionplanedirektör i Stockholms läns landsting.

– Företagen får själva se till att de anställer får kunskaper nog för att kunna göra jobbet. det är bra för att man får kurser inom precis det som behövs för ett visst jobb. Vill man sen byta jobb har man inget som visar vad man kan, säger Nylund.

Regionplanekontoret har studerat gymnasieutbildningar och kvalificerade yrkesutbildningar i Stockholmsregionen, men Sven-Inge Nylund säger att problemet är nationellt.

Den kvalificerade yrkesutbildningen får högre betyg än gymnasieutbildningarna, men de finns inte för alla yrken och har inte tillräckligt med platser.

Ett sätt att öka yrkeskompetensen vore att bygga ut den kvalificerade yrkesutbildningen, säger Sven-Inge Nylund.

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista