Metallbasen vägrar köpslå om SAAB-jobb

Det blir ingen kapplöpning mellan facken för att rädda jobben inom bilindustrin i Europa. Det säger Metalls ordförande Göran Johnsson i Ekots lördagsintervju. Ledningen för GM sa i veckan att det bara finns plats för en bilfabrik i Europa tror många att det blir facken som får tävla om att godta försämrade villkor för att ha jobben kvar, men Johnsson avvisar det.

– Jag kommer att vara väldigt noga när jag talar med IG Metall i Tyskland att jag kommer inte att bjuda under det kollektivavtal vi har tecknat. Jag utgår också från att tyska Metall inte kommer att dumpa villkoren, säger Göran Johnsson.

Det finns i det avtal som Metall slöt med Teknikföretagen i våras möjligheter att lokalt justera överenskommelsen, till exempel på Saab.

En större omförhandling, som skulle innebära försämrade arbetsvillkor för alla verkstadsarbetare, avfärdar Göran Johnsson.

– Hur skulle det se ut om vi på hösten efter att ha träffat ett avtal i mars månad skulle säga att det avtalet gäller inte. Då försvinner respekten totalt. Det kommer jag aldrig att ställa upp på, säger metallordföranden Göran Johnsson.

Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".