Sverige vill stärka EU-medborgarnas rätt

EU:s institutioner och myndigheter har inga gemensamma regler för vilka medborgarnas rättigheter i EU-byråkratin. Därför föreslår Sverige en ny förvaltningslag.

– Sedan vi blev EU-medlemmar har vi jobbat rätt envetet på att förändra den rätt ålderdomliga byråkrati som råder inom EU:s institutioner. På öppenhetens område så har vi ju ställt till med något som liknar en revolution där nere och som nu förverkligas, säger Gunnar Lund, biträdande finansminister.

– Nu vill vi gå vidare så att vi får tydligare regler för hur institutionerna ska förhålla sig till medborgarna.

Gemensamma regler krävs
Gunnar Lund vill att alla som arbetar i EU:s institutioner ska följa gemensamma och bindande regler och att de ska ersätta det sammelsurium av olika bestämmelser som idag reglerar EU-byråkratin.

Det här är något som också EU:s förre ombudsman, finländaren Jacob Söderman, föreslog för flera år sedan. Han ansåg att alla anmälningar från missnöjda medborgare som han fick ta hand om visade att EU behöver gemensamma regler, bl a om att beslut ska fattas i rimlig tid, att den medborgare som berörs av ett EU-beslut ska ha rätt att höras och yttra sig och att EU-tjänstemän inte får ägna sig maktmissbruk eller vara partiska.

Frankrike motsätter sig
Men många länder, bland dem Frankrike, har hittills motsatt sig alla sådana här förslag. Ett motargument är att det inte finns någon rättslig grund för gemensamma förvaltningsregler i EU. Men i det omdebatterade nya konstitutionella fördraget finns det en ny artikel som Gunnar Lund hoppas ska göra det möjligt för Sverige att få andra länder med sig.

– Har vi principen i fördraget då har vi den rättsliga grunden, då kan vi hamra ut reglerna i detalj.

Men det är ju en lång och trasslig process innan, och om, alla länder verkligen kommer att godkänna det här fördraget?

– Ja, men det är ytterligare ett viktigt skäl till varför man så snabbt som möjligt bör godkänna det här fördraget. Det innehåller mycket bra saker, bl a det här. Det banar väg för ett bättre tillstånd i EU:s institutioner om vi får fördraget godkänt.

Men menar du verkligen att det här inte går att genomföra om det inte finns en rättslig grund i ett fördrag?

– Det får vi ju se men det förutsätter i sådana fall en rejäl samarbetsvilja från hela kommissionen och från hela medlemskretsen. Det blir väldigt mycket lättare om vi väl har etablerat hela principen i fördraget, säger biträdande finansminister Gunnar Lund.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".