Nya sanktionshot mot Sudan

Sudan motsätter sig internationella trupper för att skydda civila och flyktingar i provinsen Darfur. USA planerar för en ny resolution i FN mot Sudan, och även EU förnyar sina sanktionshot mot Sudan.

Sudans regering använder sin beprövade taktik: att ge ett halvt löfte eller ett halvt hot och möta omvärldens hot med små eftergifter. Tiden går utan att någonting egentligen händer.

Något lättare för hjälparbetare
FN:s tidsfrist på 30 dagar löpte ut i förra veckan. Där hade FN givit Sudans regering ett ultimatum av avväpna den arabiska milisen och skydda flyktingarna i Darfur.

Det enda som har hänt är att fler observatörer har släppts in. Delar av den arabiska milisen ingår nu i polisstyrkan och hjälparbetare har fått något lättare att röra sig i landet.

Rödmålade vägar för farliga
Attackerna mot civila fortsätter, och ingen kan avgöra omfattningen. På hjälporganisationernas samordningskontor i Darfur hänger kartor på väggarna med rödmålade, blåmålade eller överkryssade vägar. Antingen för farliga, eller oframkomliga efter regnen, eller förbjudna att färdas på.

Sudans regering förklarade på lördagen att internationella trupper inte skulle släppas in i Darfur. Om man ändå kunde tänka sig trupper för att skydda observatörer, så skulle regeringen avgöra från vilka länder dessa trupper skulle komma, och i så fall enbart från Afrikanska Unionen.

Ny resolution inför FN
USA har nu tröttnat på Sudans förhalningstaktik, som har lett till att FN hela tiden har skjutit ett avgörande framför sig. Nu förbereder USA en ny resolution inför FN. Utrikesminister Colin Powell skall före det, vittna inför Senaten om sina samtal och resor i Sudan.

Även EU förnyar sina hot om sanktioner. Vid det inofficiella utrikesministermötet igår, så berättade bland andra Sveriges utrikesminister Laila Freivalds om sin resa och sina samtal med Sudans utrikesminister.

Utrikesministrar vill se handling
EU vill nu öka trycket mot Sudan, innan man fattar beslut om till exempel oljesanktioner. Det finns pengar avsatta för en insats, bland annat en polisstyrka för hjälpa Afrikanska Unionen i sin eventuella insats.

Något måste hända snart, ansåg EU:s utrikesministrar, för situationen i Darfur är fortfarande på gränsen till ett folkmord.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista