Vilsen val hittades död

Den näbbval som de senaste veckorna har simmat runt i Byfjorden utanför Uddevalla hittades död i lördags kväll.

Valen sågs vid liv igår nära Fiskebäckskil, men hittades senare på lördagskvällen död. Under söndagen har marinbiologen Anna Bisther undersökt valen, en ung hanne på sex meter som inte klarade av att ta sig ut till havs.

– Det är ett sorgligt slut på något som har pågått ett par veckor, men man har haft det med sig hela tiden att det kanske inte går så bra.

Varför tror du att han inte hittade ut?

– Jag vet inte. Den här valen är byggd för och van vid att gå på stora öppna havsområden. Det är som att färdas här med en jättedålig GPS (navigationssystem) och försöka ta sig ut själv, det är inte så lätt, säger Anna Bisther.

– Sedan kanske den inte har haft så mycket mat som man har trott. Då är den i dåligt skick, börjar dra på sig infektioner och bli lite sämre. Så strandade den inne i Uddevalla och det var också ett dåligt tecken, då tappade den kontrollen.

Vad händer nu med valen?

– Nu betraktas det här som statens vilt, så man får inte röra den. Vi får höra med museerna om de är intresserade av att ta hand om den, så får vi ta de prover som går att ta, säger marinbiologen Anna Bisther.

Thomas Graf, SR Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".