Sydkoreansk uran känsligt ämne i kärnvapensamtal

Den sydkoreanska regeringen tvingas förklara anledningen till att internationella atomenergiorganet, IAEA, kunde hitta anrikat uran i landet. Frågan är hur denna upptäckt kommer att påverka arbetet för att förmå grannen Nordkorea att avveckla sitt kärnvapenprogram.

När IAEA i augusti inledde en grundligare inspektion i jakten på uran som kan användas för att tillverka kärnvapen som det kom fram att forskare för fyra år sedan lyckats framställa anrikat uran i Sydkorea. Först för några dagar sedan blev det offentligt.

– Den sydkoreanska regeringen var inte informerad om vad de här vetenskapsmännen höll på med. Sydkorea har inget kärnvapenprogram, och har heller inga planer på att ha ett, deklarerade minister Wong, med ansvar för bland annat vetenskap.

Enligt laboratoriet där uranet ska ha framställts så pågick tillverkningen endast under januari och februari år 2000. Man lyckades tillverka 0,2 gram med hjälp av laserstrålar, den absolut dyraste tillverkningsmetoden. Metoden är vanligast vid tillverkning för militära ändamål.

Frågan lär vara svår att hålla från förhandlingsbordet när USA, Syd- och Nordkorea, Ryssland, Kina och Japan träffas i slutet av september för att genomföra den fjärde omgången av samtal för att förmå Nordkorea att skrota sitt kärnvapenprogram.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".