Mer eller mindre jämlika löner är en het fråga i avtalsförhandlingarna. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Frågan om jämlika löner splittrar facken

2:16 min

Facken är splittrade i sin syn på om man ska jobba för mer jämlika löner. LO-facken kräver en särskild satsning på lågavlönade i de kommande avtalsförhandlingarna, men akademikerfacket Saco:s nye ordförande Göran Arrius säger att mer jämlika löner är fel väg att gå.

– Om vi skulle få ännu mer sammanpressad lönestruktur och mindre av belöning till dem som faktiskt gör ett riktigt bra jobb, så tror jag att det skulle kunna vara förödande på lång sikt.

Varför då?

– Jag tror att de personerna kommer sluta att göra ett bra jobb. Folk vill inte ta ansvar om de inte känner att de får en rimlig ersättning för det extra jobb de lägger ned, säger Göran Arrius.

LO:s gemensamma krav i avtalsrörelsen handlar bland annat om att få upp de lägsta lönerna.

Det gäller till exempel barnskötaren Tiia Sults som arbetar på en förskola i Stockholm. Hon tjänar 20 800 kronor i månaden efter fyra år i jobbet och är klar över vad hon tycker att facket ska prioritera.

– Höja lönen och kanske korta arbetstiden. Att vara åtta timmar i barngruppen, med en halvtimmes rast, är väldigt krävande. Man är slut, riktigt, riktigt slut.

Nästa vecka ska LO specificera sina lönekrav i kronor och procent. Först ut att förhandla är sedan industrin.

Arbetsgivarparten i Teknikföretagen anser att jämställdhetspotter som LO vill ha strider mot principen att den konkurrensutsatta industrin ska lägga ribban i avtalsrörelsen.

Förhandlingschef Anders Weihe om LO:s krav:

– De som tjänar lägre än industrin, de ska ha andra och högre arbetskraftskostnadshöjning än vad industrin har. Då är helt enkelt inte industrin normerande, då blir industrin ett golv för andra.

Saco:s nye ordförande Göran Arrius om LO:s krav:

– LO:s krav får väl stå för dem. För våra grupper tror jag att en ökad spridning i lönestrukturen skulle vara bättre, och jag tror det skulle vara bättre för Sverige.

Barnskötaren Tiia Sults tycker inte att det ska finnas låga löner, i alla fall inte i förskolan där jobbet är ansvarsfullt, säger hon.

– Här ska man inte ha några låga löner över huvudaget tycker jag.

Men går det? Att alla ska tjäna ordentligt?

– Jag tycker att det bör gå. Jobbet är ju väldigt svårt men lönen är liten. Då är det ur balans, säger Tiia Sults.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista