Iman är en av Iraks första kvinnliga soldater.

Irakiska kvinnosoldater färdigutbildade

Irak har nu fått sina allra första kvinnliga soldater, utbildade i Jordanien under överseende av USA. Det är något som inte tas väl emot på alla håll i arabvärlden.

Kvinnorna får samma soldatutbildning som sina manliga kollegor, men de utbildas inte tillsammans med männen utan lär sig yrket i Jordanien tillsammans med jordanska kvinnor. De är beredda att gå ut i strid.

– Ja, jag är beredd på allt. Jag är beredd att dö för mitt land, säger nyutexaminerade soldaten Iman som bär uniformsmösssan ovanpå sin muslimska huvudduk.

Flera folkgrupper representerade
Hon är en av 38 irakiska kvinnor som blir de första i den irakiska armén. De kommer från alla delar av Irak och i den här första gruppen finns både araber, kurder och såväl shia- som sunnimuslimer.

Under en ceremoni full av honnörer och stampande får de irakiska kvinnorna, en efter en, sina utbildningsbetyg och bevis på att de nu är det nya Iraks första kvinnliga soldater.

Jordaniens kung hyllades
Flera gånger avbryts avslutningsceremonin av rituella hyllningar riktade till Jordaniens kung Adbullah för att han har upplåtit sitt land för kvinnornas soldatutbildning.

De här kvinnliga soldaterna kommer inte, åtminstone inte nu, att sättas in i strider mot de olika rebellgrupperna i Irak. Sannolikt väntar istället uppgifter som till exempel militärpoliser eller inom underhållet av armén.

”Älskar armén”
Flera av kvinnorna har en militär tradition i släkten.

– Jag älskar armén för min bror var i armén förr i världen, säger Niraan.

Hon tycker att det nu är hennes tur att försvara sitt land. Men denna USA-övervakade jordanska hjälp till Iraks nya armé är inte populär i alla delar av arabvärlden, eftersom den samtidigt är en hjälp till den amerikanskt ledda koalitionen i Irak.

Att Jordanien nu hjälper koalitionen med att utbilda soldater tas inte väl upp på alla håll i den här delen av världen där man motsatte sig invasionen av Irak.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista