Stark krona dyr för konsumenten

Blir det billigare eller dyrare att åka på semester till Kanarieöarna om Sverige går med i EMU? Det avgörs av vilken kurs kronan får om och när den binds till euron. Storföretagens organisation, Svenskt Näringsliv, vill ha en låg kurs som gynnar exporten. Men i slutänden är det konsumenterna som får betala en sådan stimulans till exportföretagen, säger Lars Calmfors, EMU-utredare och Professor i internationell ekonomi, till ekonomiekot.
Att den svenska kronan inte är mycket värd, det kan alla som semestrade utomlands i somras skriva under på. Men det är inte bara när vi åker utomlands som vi påverkas av kronans snabba svängingar. Priset på alla varor som importeras till Sverige blir högre om kronan tappar i styrka. Men en för stark krona gör å andra sidan svenska varor dyrare utomlands, något som branschorganisationen Svenskt Näringsliv till varje pris vill undvika. Så här sa Jan Herin, chef för den internationella verksamheten på Svenskt Näringsliv till Ekot igår. Ett argument som förvånar Lars Calmfors.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista