Många döda efter skyfall i Kina

Uppdaterad 21:10
I Kina har omkring 90 människor omkommit i ett regnoväder som utlöst jordskred och översvämningar i de sydvästra delarna av landet. Dessutom saknas över 70 människor efter skyfallen som beskrivs som de svåraste på många år.

Regnovädret väntas fortsätta under de närmaste dagarna och dödstalen väntas stiga.

Sedan i torsdags har det regnat enorma mängder i Kinas sydvästra provincer Sichuan och Chogqing. Enligt Kinas officiella nyhetsbyrå har det inte fallit så mycket regn på så kort tid på över 200 år.

De lokala myndigheterna har nu kallat på militär hjälp för att kunna rädda de många som bor i bergstrakterna. Där har många omkommit i jordskred.

Svårt få mat och vatten
I staden Dazhou är 250 000 människor helt avskurna då vägarna till staden helt förstörts, liksom gas och vattenförsörjningen. Där börjar det bli problem med att både mat och vattenförsörjnignen.

En lokal politiker sa att de aldrig varit med om något liknande oväder tidigare. Många av de som nu hittats döda är just från Dazhou.

En officiell person i Chongqing berättar för nyhetsbyrån AFP att det område där 243 personer dödades i december av en gasläcka nu är helt översvämmat.

Osäkert hur många som omkommit
Siffrorna på hur många som har omkommit och som saknas varierar, mycket berorende på att många lever isolerat på landsbygden i delar som nu är avskurna. De värsta drabbade området ligger drygt 100 mil sydväst om Peking.

Antalet döda kommer att öka de kommande dagarna när myndigheterna fått ett mer grepp om vidden av katastrofen.

Meterologerna har spått att det kommer att regna mer under måndagen och tisdagen.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista