Miljonsatsning på mer bredband i glesbygd

2:07 min

Regeringen gör en särskild satsning i den kommande budgeten på utbyggnad av bredband i glesbygd. 165 miljoner kronor per år i tre år ska ge fiberkabel till områden där de distribuerande bolagen inte är intresserade att satsa.

– Om man ska kunna bo, leva och växa upp och driva företag i alla delar av vårt land måste man ha tillgång till bredband i världsklass, säger Anna-Karin Hatt (C), IT- och regionminister.

– Mycket av bredbandet bygger marknadens aktörer i en fungerande konkurrens, men i vissa delar räcker inte det. Då måste man gå in, från byalag och lokala utvecklingsgrupper, och ta saken i egna händer, säger hon.

Hittills har pengar kunnat sökas från landsbygdsprogrammet, och från PTS, post och telestyrelsen. Men pengarna har tagit slut och nu fylls det på med 165 miljoner kronor per år i tre år vilket blir nära en halv miljard kronor.

Enligt Anna-Karin Hatt är det här en av regeringens tillväxtskapande åtgärder i budgeten som bekostas av det reformutrymme som regeringen anser finns.

– Det ingår i regeringens budgetproposition och tas från det reformutrymme som regeringen har identifierat. Det är ett exempel på en tillväxtskapande åtgärd, säger Hatt.

Enligt Anna-Karin Hatt är regeringens mål att 90 procent av alla hushåll i landet ska ha tillgång till datauppkoppling med minst 100 megabit per sekund om tio år. För närvarande är det cirka 40 procent som har det.

Det är framförallt i glesbygdsområden i landet som det saknas. 

– Det innebär att projekt som inte har kunnat komma till stånd eller som har fått ta paus för att pengarna inte räcker till, kommer att kunna sättas igång och slutföras, så att vi får bra bredband även utan på landsbygden, säger Anna-Karin Hatt.

Erik Ridderstolpe

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista