Fler danska jobb trots låg tillväxt

Många av de europeiska ekonomierna har börjat växa igen, men jobben blir ändå inte fler. I Danmark har man en lägre tillväxt än i till exempel Sverige, men lyckas ändå skapa fler jobb. (Ekonomiekot)

Thomas Behrens, som är utredare på länsarbetsnämnden i Skåne, kollar avundsjukt över Sundet på sina danska kolleger. Där har man trots lägre tillväxt än i Sverige fått fler jobb. I år ökar sysselsättningen med 0,4 procent vilket motsvarar 11 000 nya jobb.

– Det är en annorlunda flexibilitet på arbetsmarknaden. Man är beredd att anställa. Är det sådana tillfällen under året att konjunkturen har vänt så är man snabbare beredd att anställa på den danska sidan än på den svenska, säger Thomas Behrens.

Liberalare regler i Danmark
Siffrorna visar en tydlig skillnad mellan Sverige och Danmark och förklaringarna är många. Flera experter pekar på att Danmark har mer liberala regler för uppsägning än till exempel Sverige.

Det gör att arbetsgivarna snabbare anställer personal när konjunkturen vänder, men också lättare kan säga upp personal vid en nedgång. En annan skillnad är att danskarna har färre ungdomar som går arbetslösa, enligt Thomas Behrens.

– Arbetskraftsdeltagandet är mycket högre i den yngre åldersgruppen eftersom man har ett lärlingssystem vilket innebär att det är vanligt att man ingår i arbetskraften även under den tid man går i utbildning på ett företag, säger han.

Pendlingen över sundet ökar
Det kärva läget här hemma får nu många svenskar i södra Sverige att söka sig till Danmark i stället för att få jobb. Det förstärker trenden att pendla från Malmö till Köpenhamnsregionen.

– Ja, arbetspendlingen har ju ökat. Dels självklart för att danskarna har flyttat till Malmö och pendlar till Danmark för att jobba, dels för att det finns fler jobbtillfällen för svenskar i Danmark, säger Thomas Behrens.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".