Junilistan vill ställa upp i riksdagsval

Junilistan överväger att ställa upp i riksdagsvalet. Listans förstanamn Nils Lundgren säger att en enkätundersökning bland sympatisörerna visar detta.

Junilistan bildades som en tvärpolitisk grupp inför Europa-parlamentsvalet och partiet gjorde stor succé med mer än tio procent av rösterna. Partiet överväger alltså en fortsättning, men Nils Lundgren är försiktig.

– Om det inte blir folkomröstning, om man lämnar avgörandet i fråga om EU-författningen till nästa riksdag som väljs i september 2006, då har vi återigen problemet att alla de svenska medborgare som har röstat på oss, de har inga att rösta på där. Då får man se hur det blir.

Enkätundersökning
Nils Lundgren och hans kollegor i Junilistan har gjort en enkät-undersökning bland dem som säger sig sympatisera med listan.

Det är en helt ovetenskaplig undersökning där bara en fjärdedel av tusen tillfrågade har svarat.

Ökat engagemang
En majoritet vill alltså ha någon form av utökat engagemang, till exempel att Junilistan också ställer i riksdagsval.

– Vi har ju ställt frågan väldigt försiktigt om de tycker att vi på sikt ska vidga det politiska arbetet och det är också försiktiga svar. Men över lag så är det två tredjedelar som ser det som att man nog bör göra det på sikt. En tredjedel tycker däremot att det ska man inte, säger Nils Lundgren.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista