Ny förlust för tyska socialdemokrater

Det blev ett stort nederlag för de tyska socialdemokraterna i söndagens delstatsval i Saarland. Väljarna fortsätter att straffa partiet för dess ekonomiska reformer.

Valutgången i den lilla delstaten Saarland, med lite mer en miljon invånare, förändrar egentligen ingenting i sak.

Kristdemokraterna, CDU, segrade stort och fortsätter att styra med egen majoritet i delstatsparlamentet, liksom tidigare. Fler förluster väntas

Test för regeringen
Men delstatsval i Tyskland handlar inte bara om lokala politiska frågor utan ses även som ett test för den sittande regeringen i Berlin.

Gårdagens val var det åttonde i rad där väljarna överger socialdemokraterna i en omfattning som får ses som historisk. I Saarland tappade partiet var tredje väljare.

Fler förluster väntas
De impopulära besparingarna och reformerna av välfärdssystemen som nu genomförs borgar för ytterligare valförluster i höst.

Om två veckor är det val i Brandenburg och i Sachsen, platser där tusentals människor idag kommer att för femte måndagen i rad gå ut och demonstrera mot regeringens politik.

Lafontaine kritiseras
Trycket ökar på regeringen och på Gerhard Schröder, som internt anklagas för att förinta partiet med sin sparpolitik.

Söndagens valförlust kan också bli slutet för en annan socialdemokratisk ledargestalt. Oskar Lafontaine var tidigare partiledare och finansminister och den starke ledaren i just Saarland. Han är numera en av regeringens hårdaste kritiker och efter valnederlaget utpekas han som en förrädare som borde uteslutas ur partiet.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".