Det blåser kring Ryanair.

"Kritiken mot Ryanair är felaktig"

Uppdaterad 16:52
Det irländska flygbolaget Ryanair slår tillbaka mot de senaste veckornas kritik mot bolagets löner, arbetsvillkor och säkerhetsarbete.

Bolaget kallade till en hastig presskonferens i Stockholm under måndagen där vd, Michael O’Leary, sa att det som har skrivits och sagts i Sverige är felaktigt och osant.

– Ryanair har utsatts för flera osanna och felaktiga påståenden de senaste veckorna i Skandinavien. Eftersom de flesta påståenden var osanna valde vi att ignorera dem eftersom vi räknade med att de skulle försvinna. Nu har det inte blivit så, säger Michael O’Leary, vd på Ryanair.

Ryanair trodde att stormen kring bolaget skulle blåsa över. Droppen var en kritisk artikel i DN i förra veckan som rapporterade om bristande säkerhet. Därför valde Michael O’Leary att flyga till Stockholm och kalla till presskonferens.

Felfri säkerhetshistoria
Ryanair hävdar i sitt skrivna svar, på anklagelserna från facket och andra kritiker, att bolaget har en tjugo år felfri säkerhetshistoria. Inga rapporter visar att besättningen är stressad, tar genvägar eller struntar i inflygningsvägar till flygplatserna, står det att läsa i svaret.

Handelstjänstemannaförbundet, facket i Sverige, har inga medlemmar på Ryanair. De svenskar som jobbar på Ryanair har enskilda avtal direkt med bolaget.

Är det omöjligt att kombinera bra arbetsvillkor, hög lön och kollektivavtal?

– Frågan bör ställas till våra anställda: Vill du ha högre lön utan kollektivavtal eller vill du ha ett kollektivavtal? Det är upp till dem att ta det beslutet, säger Ryanairs vd, Michael O’Leary.

Enligt bolagets vd tjänar Ryanairs anställda bättre än i många andra bolag. Lönen är 16 700-18 200 kronor i månaden och arbetstiden är i snitt 7-8 timmar, hävdar Michael O’Leary.

Facket säger emot
HTF säger att lönen är 13 500 kronor i månaden och att arbetstiden är upp till 12 timmar, sex dagar i veckan.

– Vi vidhåller våra uppgifterna, för de har vi fått från trovärdiga anställda, säger Bengt Olsson vice ordförande i Handelstjänstemannaförbundet.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista