Östros: Högskolan måste fylla platserna

Högskolorna måste bli bättre på att disponera om tomma platser till de utbildningar som efterfrågas. Det säger utbildningsminister Thomas Östros med anledning av att tre av fyra högskolor och universitet går back och därför tvingas dra ned på platser redan nästa läsår.

– Vi har under flera år gett friheten till högskolorna att själva prioritera om och det har många gjort kraftfullt och lyckats fylla tomma platser. Till exempel har lärarutbildningen, som är populär bland ungdomarna, och sjuksköterskeutbildningen ökat mycket kraftigt och man har dragit ned på utbildningar där det är sämre efterfrågan.

– Fortfarande återstår runt nio lärosäten som inte fullt ut använder de pengar som står till förfogande för utbildning och jag ser fram emot att de fyller sina platser, säger Thomas Östros.

Många platser står tomma
Östros menar att det finns utbildningsplatser som står tomma inom bland annat naturvetenskapliga- och tekniska utbildningar och att lärosätena måste vara flexibla och omdisponera platserna så att de följer efterfrågan.

– Vi har haft en mycket kraftig utbyggnad, en historisk överföring av resurser till högskolorna med drygt åtta miljarder om man räknar in studiemedlen. Det som högskolorna har jobbat med de senaste åren är att de har haft svårt att fylla platserna. Det tror jag att några lärosäten har varit väldigt aktiva i att äntligen lyckats fylla de platserna och arbetat så hårt att de till och med gått utöver utbyggnaden. i framtiden måste de se till att det går ihop, säger Thomas Östros.

Under de senaste åren har antalet studieplatser ökat men statens anslag till lärosätena har inte ökat i samma takt. Tre av fyra högskolor och universitet har problem med budgeten och går back med drygt 800 miljoner kronor.

Nedskärning vid fel tidpunkt
För att få balans i ekonomin drar många därför ned på antalet utbildningsplatser. Högskoleverket höjer ett varnande finger och menar att detta görs i fel tid när ungdomskullarna blir större.

Thomas Östros menar att det tar flera år innan ungdomar mellan 19 och 25 år är så många att utbildningsplatserna behöver fyllas på.

– Det som högskoleverket pekar på är att om några år, 2009, kommer de stora ungdomskullarna. Då måste man ta sitt ansvar och utöka utbildningarna men dit är det fortfarande många år, säger utbildningsminister Thomas Östros.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".