Höjd fordonsskatt ska blidka miljöpartiet

Fordonsskatten ska höjas. Det är en av flera skattehöjningar för bilister som regeringen föreslår för att få miljöpartiet att ställa upp på statens budget för nästa år.

Det är dyrt att åka bil, det tycker de flesta bilägare. Men dyrare kommer det att bli. Regeringen har gått med på att höja fordonsskatten som alla bilägare betalar. Detaljerna är inte kända men enligt Ekots källor handlar det om en höjning på omkring tvåhundra kronor för de flesta vanliga personbilar.

Det ger nästan en miljard kronor till staten, 900 miljoner närmare bestämt. Till detta kommer att regeringen vill höja skatten på både bensin och diesel.

Inkomstskatten kan sänkas
Tanken är förstås att fler ska låta bilen stå, och i gengäld ska staten få råd att sänka andra skatter, till exempel inkomstskatten.

Samtidigt backar regeringen överraskande från flera andra kontroversiella besparingar. Efter påtryckningar från miljöpartiet föreslog regeringen nyligen regeringen att högkostnadsskyddet för vård och läkemedel skulle försämras. Det skulle alltså bli dyrare att ta ut mycket medicin eller att gå ofta till läkaren.

Det här förslaget har regeringen dragit tillbaka, det saknas i finansminister Bosse Ringholms nyaste bud.

Varför är fortfarande oklart, partierna är mitt i ett förhandlingsspel som är svårt att överblicka.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se
Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".