Merkels CDU ser ut att förlora stort i delstatsval

Valmotgångarna det här året fortsätter för den tyska förbundskanslern Angela Merkel och hennes regering. Ikväll ser man ut att ha förlorat stort i delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern och socialdemokraterna har gått starkt framåt.

Merkels Kristdemokrater CDU förlorade enligt vallokalsundersökningarna drygt fem procentenheter och ser ut att göra sitt sämsta val någonsin i delstaten, trots att förbundskanslern har sin egen valkrets där. För FDP, Merkels regeringspartner i Berlin, blev det ännu värre, partiet åker helt enkelt ur parlamentet i Mecklenburg-Vorpommern.

Valresultatet är förstås ett stort bakslag för regeringskoalitionen i Berlin i en redan pressad politisk situation med vikande ekonomi och eurokrishantering. Och det är ytterligare ett nederlag i delstats- och lokala val det här året för CDU.

De stora vinnarna i Mecklenburg-Vorpommern blev Socialdemokraterna SPD tillsammans med de Gröna.  SPD går framåt med ca 6 procentenheter och De Gröna kommer med mer än 8 procent kommer för första gången in i delstatsparlamentet även i Tyskland minsta delstat, sett till befolkningsmängden. Därmed har nu De Gröna representation i samtliga tyska delstatsparlament.

Det högerextrema partiet NPD ser ut att återigen få några mandat i delstatsparlamentet, även om man backar något.

Socialdemokraterna har styrt Mecklenburg-Vorpommern de senaste 5 åren tillsammans med CDU. Men med de rådande siffrorna kan man välja att bilda regering istället med Vänsterpartiet die Linke eller med De Gröna. Förlorad regeringsrepresentation skulle förstås vara en rejäl prestigeförlust för Angela Merkel och hennes parti.

Fakta: Tyska val

Delstatsvalen i Tyskland har direkt påverkan på maktbalansen i Berlin. I underhuset, förbundsdagen, krävs för beslut i många lagstiftningsfrågor ett godkännande av förbundsrådet, den kammare som representerar delstaternas regeringar.

Varje år är valår i Tyskland, eftersom förbundsrepubliken består av 16 delstater som turas om att hålla regionala val.

TT

Daniel Alling, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista