Äldre får onödig medicin i brist på tid

Många äldre på sjukhem får antidepressiva mediciner. Men en del medicin ges i onödan. En studie gjord i Stockholm visar att över 40 procent av de äldre på sjukhem fick antidepressiva mediciner, men bara i en mindre del av fallen var patienten deprimerad.

– Det vi har brist på idag i landstinget det är tid, säger Annika Takman som är äldreläkare på ett sjukhem i Danderyd norr om Stockholm. Det är enligt henne förklaringen till att äldre får medicin i onödan.

Det saknas tid att undersöka symptomen ordentligt, tid att undersöka varför medicinerna sattes in om journalerna är ofullständiga och tid att följa upp medicinerna, säger Annika Takman.

Provar sig fram
En av de orsaker hon ser till att så många äldre på sjukhem har antidepressiva mediciner är att det är lättare att sätta in medicinerna och prova om de hjälper, än att utvärdera om patienten ska fortsätta ta medicinen. Då kan medicinen bli kvar i onödan.

– Om jag ska ta bort ett läkemedel så kräver det att jag tar kontakt med pensionären själv och ofta anhöriga som är väldigt engagerade och motivera personalen. Sedan ska jag dokumentera, följa upp och utvärdera. Allt det här tar tid och därför är det lättare för oss läkare att bara lägga på ett nytt läkemedel, inte att ifrågasätta tidigare.

Många piller
Antidepressiva mediciner kan ge biverkningar som illamående, men kanske det värsta med att äta piller i onödan, tycker äldreläkaren Annika Takman, är att det ökar på en redan stor pillerbörda för äldre.

Den aspekten tas upp i en annan undersökning som presenterades av landstingen i Västmanland och Norrbotten på måndagen. I snitt fick varje sjukhemspatient omkring tio olika mediciner.

Anita Bentz, som bor på Tallgården i Danderyd sedan ett halvår, räknar till tio piller om dagen.

– Då är det för värk och så är det någon vitamin skulle jag tro, sedan vet jag inte vad de andra är för, säger hon.

Hur är det att ta så många mediciner?

– Det är jobbigt. Och det kan jag egentligen inte berätta, men ibland så tar jag dem inte när jag inte har ont. Men å andra sidan, att jag inte har ont beror ju på att jag tar tabletterna, så jag tar dem nog, fast inte alla på en gång, säger Anita Bentz.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".