Metall tar strid för industrijobben

Frågan var Saabbilarna ska tillverkas i framtiden är numera en öppen fråga sen GM-ledningen i förra veckan gick ut och sa att det bara ska vara en fabrik för bilar i mellanklassen - Saabfabriken i Trollhättan eller Opelfabriken i tyska Rüsselsheim. Men det är ju inte bara Saabjobben som är hotade - många andra industrijobb har dom senaste åren försvunnit till låglöneländer. Och idag presenterade fackförbundet Metall ett handlingsprogram för att försöka värna svensk industri. Och det viktigaste ordet i programmet är samarbete, säger Metalls ordförande Göran Johnsson.

Det Metall tycker att fack och arbetsgivare ska samarbeta kring är bland annat hur man kan göra produktionen mer effektiv och hur man kan höja utbildningsnivån bland dom anställda så att dom kan ta mer aktiv del i utvecklingen av företagens produkter.

Metall vill också att mer pengar satsas på forskning och småföretag borde få mer hjälp att utveckla sina produkter och sin produktionsapparat. Dessutom tror Metall att det är nödvändigt att politikerna beslutar om mer pengar till vägar, hamnar och bredband för att göra Sverige konkurrenskraftigt och förhindra att antalet industrijobb minskar ytterligare.

Ett annat förslag från en avdelning i Umeå på Metalls kongress som börjar imorgon är att i lag förbjuda att företag som går med vinst läggs ner i Sverige och flyttas utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".