Ryan Air till motattack mot kritiker

Det irländska lågprisflyget Ryanair gick i dag till motattack mot sina kritiker, facket och olika röster i media.

- Vår personal tjänar till och med mera än flyganställda vid andra liknande bolag.Det som, spridits om oss i Sverige den senaste tiden är falskt och lögnaktigt sa en upprörd Michael O’Leary , Ryanairs VD vid en presskonferens i Stockholm tidigare i dag.

I förra veckan genomfördes en facklig protestaktion på flera av dom flygplatser i Europa som Ryanair trafikerar. Budskapet var att bolaget betalar för låga löner till orimliga arbetsvillkor. Även säkerheten har ifrågasatts i media.

Under protestaktionen i förra veckan valde Ryanair att meddela sig med omvärlden via pressmeddelanden. Man trodde att kritikstormen skulle blåsa över. Men den blev bara värre och därför valde vi att slå tillbaka just här i Stockholm sa Michael O’Leary.

I ett flera sidor långt dokument gick han och hans närmaste medarbetarte igenom anklagelserna punkt för punkt. Huvudbudskapet var att kritikerna har fel i så gott som allt.

- Vi har funnits i 20 år och har, när det gäller säkerheten, varit felfria hela tiden, sa Michael O’Leary.

- Vi betalar bättre än andra liknande bolag- kabinpersonalen tjänar mellan 16 700 och 18 200 kronor i månaden och arbetar i snitt 7-8 timmar om dan precis som alla andra i branschen, sa han.

Ryanairs har anklagats för att hota personalen gå med i facket. Detta tillbakavisar ledningen men gör ingen hemlighet av att man inte särskilt förtjust i fackanslutning som idé.

Michael O’Leary menar att om man får bra betalt i direkta avtal med arbetsgivaren behövs inte omvägen över facket. Å det är så våra anställda resonerar hävdar han.

Handelstjänstemannaförbundet hävdar att Ryanairs kabinpersonal bara tjänar 13 500 i månaden och jobbar upp till 12 timmar om dan.

Nu står ord mot ord konstaterar Bengt Olsson vice ordförande i Handelstjänstemannaförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".