Förslag om höjd bensinskatt får kritik

Regeringens förslag att höja bensinskatten med 25 öre per liter får kraftig kritik från olika delar av det socialdemokratiska partiet.

Kjell Svantesson vice ordförande i socialdemokraterna i Jämtland.

– Där går nog smärtgränsen för oss uppe i Norrland, för att jag tror att det blir ganska mycket pengar på ett år för den som har 20 mil fram och tillbaka till sitt arbete. Det tror jag nog inte att folk kommer att kunna svälja här uppe, säger han.

Finansminister Bosse Ringholm gör allt för att komma överens med miljöpartiet i förhandlingarna om statens budget. Han har därför föreslagit höjd bensinskatt med 25 öre litern. För den som pendlar 20 mil om dagen innebär förslaget 1 200 kronor mer per år och det väcker stor irritation runt om i socialdemokraterna.

”Skattehöjning slår hårt”
Peter Roslund är socialdemokratiskt kommunalråd i Piteå och vice ordförande i partiet i Norrbotten och säger att även en liten skattehöjning slår hårt.

– Det klart att en 25-öring kanske inte känns alltför betungande. Men när 25-öringarna läggs på varandra så innebär det att i de delar av landet där man är beroende av transporter både för rörligheten för arbetskraften och sedan för att få råvaror och materiel till våra industrier, så slår det hårt. Det här kommer att inverka negativt på rörlighet och på tillväxt i de här delarna av landet, säger han.

Kritik från LO
Peter Roslund i Piteå och tidigare Kjell Svantesson i Jämtland är kritiska mot förslaget ur ett glesbygds-perspektiv.

LO:s chefsekonom Dan Andersson kritiserar förslaget att höja bensinskatten ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Folk måste slippa skattehöjningar för att kunna köpa mer och därmed stimulera ekonomin och skapa fler jobb, säger han.

– Särskilt i år men också nästa år så tycker vi att inkomstutvecklingen för löntagarna är medioker. Vi har ju snarast ett intresse av sänkta skatter och vi vill ha sänkta egenavgifter. Det är inte av principiella skäl utan vi vill ha ökad efterfrågan, så att vi verkligen får en sysselsättningskonjunktur, än så länge är det bara en exportkonjunktur, säger han.

”Hårt slag för landsbygden”
Robert Forsberg som är socialdemokratiskt oppositionsråd i Kalix säger att den gröna skatteväxlingen som innebär att skatten på miljöförstöring höjs och skatten på arbete sänks, den skatteväxlingen slår hårt mot glesbygden.

– Det kommer att vara mycket stora negativa konsekvenser för vår landsända. Det kommer att slå på energipriset, så att flera av de saker som vi har byggt upp våra basindustrier kring – som att vi ska ha låga energipriser och det ska vara vår konkurrensfördel – det kommer att falla i så fall, säger Robert Forsberg som är socialdemokratiskt oppositionsråd i Kalix.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista