Hårda krav ökar socialbidragskostnader

Kostnaderna för socialbidrag ökar igen. En orsak kan vara att fler nekas sjukpenning efter att försäkringskassorna blivit hårdare i sina bedömningar.

Aneby är en av de kommuner där ökade socialbidrag spräckt budgeten och Per Magnus Svensson på socialförvaltningen anser att just försäkringskassans tuffare krav är en orsak.

– Det finns kanske en del människor som är utanför försäkringssystemet i form av a-kassa och sjukpenning. Det blir ganska stora kostnader i socialbidrag till en sån person eller en sån familj.

Om försäkringskassan sparar så blir det dyrare för kommunen?

– Ja, det kan man säga.

Enligt socialstyrelsens siffror som presenterades under måndagen ökade kostnaderna för socialbidrag det första halvåret i år med fem procent i landet, ett trendbrott efter sju år av sjunkande kostnader.

Hårdare sjukskrivningsregler
Kostnaderna för socialbidrag ökar igen. En orsak kan vara att fler nekas sjukpenning efter att försäkringskassorna blivit hårdare i sina bedömningar.

En orsak antas vara ungdomsarbetslösheten men i flera kommuner tror man liksom i Aneby att en förklaring också är försäkringskassornas tuffare tillämpning av sjukskrivningsreglerna. En del som tidigare fångats upp av sjukförsäkringssystemet hänvisas till socialbidrag om man inte får ett arbete.

Ett av de län där försäkringskassan är hårdast är Jönköping där sex procent av alla nya ansökningar om sjukpenning idag avslås, även om det funnits sjukintyg från läkare, och försäkringschefen Eric Winbladh tror också han att det medfört fler socialbidrag.

– Nu är det sagt att de enda medicinska som ska vara vägledande för rätten till sjukpenning. Om det är andra skäl, arbetsmarknads- eller sociala skäl, så berättigar inte det till sjukpenning.

Kommuner får betala
Samtidigt som försäkringskassorna kan minska utbetalningarna så får kommunerna alltså betala mer i socialbidrag. Arbetslivsminister Hans Karlsson tror att det finns ett sådant samband, något som han menar är oundvikligt.

– Om det finns människor som tidigare har fått a-kassa eller sjukpenning men som inte skulle ha haft det, det är klart att om de blir nekade så får de socialbidrag istället. Det förutsätter att det är en korrekt tillämpning som görs.

Är det inte risk att det blir en rundgång av pengar?

– Nja. Det handlar om att vi ska ha en regeltillämpning som fungerar så att alla är på rätt försäkring. Det är ett minimikrav. Man ska vara i det försäkringssystem som man faktiskt är berättigad till för att få ersättning. Det är fundamentalt och viktigt, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se
Peder Losten SR Jönköping
peder.losten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista