Den ryska tidningen Izvestia.

Journalister greps i Beslan

Medan omvärlden försöker få klarhet i vad som egentligen hände i gisslandramat i Beslan, har ryska myndigheter gripit minst fem journalister som har rapporterat från platsen. Andra journalister som varit i Beslan berättar inte allt de vet, av rädsla för att också de ska gripas.

Sent på måndagseftermiddagen hördes skottlossning i Beslan igen. En otäck påminnelse om de senaste dagarna. De flesta trodde det var ett misstag, men de som befann sig på torget framför kulturhuset såg vad som hände.

Plötsligt springer reportern från franska TF1, skrikande på hjälp och efter kommer militärklädda som skjuter efter tv-reportern. Inför ögonen på media och medan nyhetsbyrån APTN filmar, grips tv-reportern och det är oklart varför. Sedan grips fotografen och filmkassetten beslagtas.

Flera ingrepp mot media
Det här är en incident i en kedja av ingrepp mot media som har följt Beslan. al-Arabiyas korrespondent egyptiern Abdul Hamid, som har ryskt medborgarskap, greps på flygplatsen på väg till Moskva. Han hade tidigare eftersökts av säkerhetstjänsten FSB, anklagad för att så hat mellan nationerna i sin rapportering.

För två dagar sedan greps en reporter och fotograf från georgiska tv-kanalen Rustavi 2. De anklagas för att ha korsat gränsen mellan Georgien och Nordossetien utan visum och riskerar nu fem års fängelse. Båda bor dock i ett område på andra sidan gränsen i Georgien där befolkningen kan resa utan visum.

Berättade inte allt
Andra exempel är ryska dagstidningen Izvestia vars chefredaktör fått sparken för att tidningen skrivit för känslomässigt om dramat i Beslan. Engelskspråkiga Moscow Times reporter blev också gripen i Beslan och förhörd i flera timmar innan han släpptes.

Den kände ryske reportern Andrej Babitskij på Radio Free Europe kom inte ens iväg till Beslan. Han greps på flygplatsen, först anklagad för att ha sprängmedel i sin väska och när inget hittades sa man att han var för onykter för att flyga. Slutligen anklagades han för att göra motstånd mot tjänsteman.

Det som hänt de här dagarna i Beslan är fyllt av frågetecken och allt är ännu inte rapporterat. Många journalister på plats avstod medvetet från att berätta allt, eftersom de vet att de riskerade att gripas eller tvingas att lämna området.

Maria Persson Löfgren, Beslan
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".