Medvind för George Bush

I USA visar flera nya mätningar att president George Bush drar ifrån i opinionen inför valet om knappt två månader. Den demokratiske utmanaren John Kerry försöker nu vända trenden, bland annat med hjälp expresident Bill Clinton och fortsatt kritik av Irakkriget.

”Det var fel krig, på fel plats vid fel tidpunkt”, sa Kerry när han fick frågor om Irakkriget vid ett valmöte i Pennsylvania. Den demokratiske senatorn sa att hans målsättning, om han vinner presidentvalet, är att ta hem de amerikanska trupperna under sina första fyra år i Vita Huset.

Samtidigt så försöker demokraterna nu skifta fokus i sin kampanj, bort från just Irakkriget och den infekterade diskussionen om Vietnamkriget, och Kerrys insatser där, till vardagsfrågor som jobb och sjukförsäkringar.

Bush drar ifrån
På måndagen kom en ny opinionsundersökning från CNN, som visade att Bush har dragit från i opinionen och nu har stöd av 52 procent av väljarna mot 45 för Kerry. Aktuella mätningar gjorda för tidsksirfterna Time och Newsweek visar på en än större ledning för den sittande presidenten.

Visserligen var Bushs uppgång efter republikanernas konvent väntad och blev egentligen relativt liten. Som vanligt ska opnionsmätningar tas med en viss nypa salt, men trenden är densamma i alla. Det är det som oroar Kerry-lägret.

Kontakt med Clinton
Enligt mediauppgifter var senatorn under helgen i kontakt med expresident Bill Clinton, som just gav Kerry rådet att satsa mer på vardagsfrågor, där undersökningar visar att han är bättre på att konkurrera med Bush om väljarnas förtroende.

Kerry själv vill tona ner Clintons roll i det hela.

”Jag har pratat med Bill Clinton många gånger och det hela är överdrivet i medierna. Vår kampanj rullar på som den ska”, anser Kerry som naturligtvis inte vill se ut som han är i desperat behov av hjälp.

Tar hjälp
Det har dock inte hindrat honom från att nu möblera om högt upp i sin kampanjstab och ta hjälp av bland andra före detta Clintonmedarbetare.

Expresidenten själv hjärtopererades på måndagen, det rapporteras ha gått bra, men det är oklart om och i så fall när Clinton kan hjälpa Kerry i ute på valturnéerna.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".