Gruvarbetare vill inte gå med i Metall

Idag börjar LO-förbundet Metall sin kongress och den viktigaste frågan är det föreslagna samgåendet med Industrifacket. En stor majoritet av kongressdelegaterna väntas - precis som Industrifacket redan har gjort - rösta ja till att bilda ett storförbund. Men gruvarbetarna i Kiruna bryter sig hellre ur Metall än blir medlemmar i ett ännu större förbund, säger ordföranden i Metalls avdelning 612 i Kiruna, Harry Rantakyrö.

Gruvarbetarna har idag sina egna avdelningar inom Metall. Men i det sammanslagna förbundet planeras betydligt större avdelningar med alla kategorier av industriarbetare som finns inom ett geografiskt område. Gruvarbetarna liksom även en del andra metallare tror inte det skulle vara så lyckat.

Gruvarbetarna skulle utgöra bara omkring en procent av det nya förbundets 470 000 medlemmar, men en variant som gruvarbetarna i en motion till kongressen ändå säger sig kunna överväga är att alla gruvarbetare samlas i en enda avdelning. Men branschavdelningar är inget alternativ för Metalls ordförande Göran Johnsson.

Och att det blir rationellt med färre avdelningar och färre antal anställda är ett av huvudskälen till samgåendet - mellan 80 och 110 miljoner kronor per år är den beräknade besparingen för Metall och Industrifacket som tillsammans tappat tiotusentals medlemmar i takt med att antalet industriarbetare minskat. En annan förhoppning är naturligtvis att skapa ett starkare fackförbund med större inflytande.

Och så ska det nya förbundet naturligtvis ha ett namn om det blir verklighet den första januari 2006.

Johan Prane

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista