Offren i den blodiga attacken fördes till sjukhus.

Flera döda i israelisk flygattack

Minst 14 människor dödades och ett 30-tal skadades vid en israelisk flygattack natten till tisdag mot ett av Hamas träningsläger i Gazaremsan. Det här är det blodigaste israeliska anfallet mot palestinierna på länge.

Det var vid midnatt som israeliska stridvagnar började skjuta mot det palestinska träningslägret strax utanför Gaza City. Stridsvagnselden följdes av raketanfall utförda av både helikoptrar och stridsflyg.

De flesta döda var i 20 års-åldern och det finns inga uppgifter om att det bland dem finns några av ledarna för den miltanta palestinska organisationen Hamas. Organisationen tog på sig ansvaret för självmordbombningarna mot två bussar i Beer Sheva tidigare i veckan där 16 människor dödades.

Hotar med fler attacker
Det israeliska anfallet mot Hamas träningsläger är uppenbarligen svaret på bussbombningarna i Beer Sheva. Det dröjde inte länge förrän Hamas i natt hotade med fler attacker mot israeliska mål eftersom det, som Hamas talesman uttryckte det, nu pågår ett krig mellan Hamas och sionisterna.

Träningslägret, målet för attacken, har enligt den israeliska militären använts för att lära palestinier tillverka och placera ut bomber, för att träna självmordsbombare och lära sig hur man tar sig in i israeliska bosättningar och kidnappar både civila och soldater.

Men enligt Hamas har Israel anfallit ett scoutläger.

Försvårar för Sharon
Det nu upptrappade våldet i den israelisk-palestinska konflikten kan försvåra för premiärminister Ariel Sharon att genomföra sina i Israel mycket kontroversiella planer att evakuera bland annat alla judiska bosättningar i Gazaremsan.

Motståndarna till evakueringen är rädda för att palestinierna uppfattar en israelisk utmarsch som en seger och att det vore att belöna den terrorism som riktas mot Israel.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".