En våg av protester på nätet och utanför SVT en stor hög med blommor i protest mot en dokumentär om Srebrenica. Foto: Maria Persson Löfgren/Ekot

SVT anklagas för folkmordsförnekelse

Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag dömde idag en armégeneral  till 27 års fängelse för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser i Srebrenica. 
I Sverige kräver samtidigt tiotusentals bosnier att Sveriges Television  granskas av  samma Haagtribunal för folkmordsförnekelse. Det handlar om en dokumentär om Srebrenica.

  – Det som har gjort oss upprörda är att SVT valt att visa den här dokumentärfilmen, som förnekar Srebrenicas folkmord, säger Armin Hadcic.

Hadcic startade tillsammans med bosniska akademiker en protestsida på nätet som vid lunchtid på tisdagen samlat mer än 10 800 anhängare. I helgen demonstrerade de utanför SVT:s hus i Malmö och Stockholm och la ned drivor med blommor.

I rader av inlägg på nätet protesterar bosnier mot dokumentärens bild av det som föregick Srebrenicamassakern.
Då när drygt 8 000 män och unga pojkar dödades av bosnienserbiska militären. En massaker som är den blodigaste sedan Andra världskriget och som fortfarande är högaktuell i krigsförbrytartribunalen i Haag. Idag dömdes en av forna jugoslaviska arméns generaler i Haag för sin roll i massakern.

Momcilo Perisic fick 27 års fängelse för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. En del av åtalet gäller just Srebrenica. 
 
Den bosnienserbiske generalen Ratko Mladic står också åtalad för det som hände i Srebrenica. Men i dokumentären nämns detta inte alls utan Mladic framstår i filmen som en rätt hygglig officer.

Bilden som ges av de norska filmarna är att Srebrenica medvetet offrades av dåvarande bosnienmuslimske presidenten Alija Izetbegovic, som ett sätt att dela upp Bosnien Hercegovina mellan de tre etniska grupperna serber, kroater och bosnijaker.

Folkpartisten och statsekreteraren Jasenko Selimovic  hävdar i två inlägg i tidningen Expressen att SVT ägnar sig åt folkmordsförnekelse genom att sända dokumentären. Han kräver idag att detta granskas i Haag och av Genocide Watch.

Den norska dokumentären väckte samma indignation när den visades i Norge och Norska Helsingforskommittén protesterade mot filmen i ett 18 sidor långt brev. I Norge avgörs saken snart i motsvarigheten till svenska granskningsnämnden. 
Armin vill ha en sådan granskning i Sverige också, men tills dess bör inte filmen visas mer enligt honom.

 – Jag tycker inte man ska visa den igen för den berätta inte sanningen, säger Armin Hadcic.

Ingemar Persson, ansvarig utgivare för SVT Dokumentär säger till P4 Malmöhus att det är beklagligt att dokumentären väckt starka känslor och att SVT inte ställer sig bakom att förneka folkmordet i Srebrenica. Men han säger även att SVT:s uppdrag är att skildra konflikter ur olika perspektiv.

– Det kommer ju fram nya källor och ny fakta under tiden som går, och då är den här filmen också intressant att visa, säger Ingemar Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".