Säpo håller presskonferens om terrorism. Foto: Josef Björklund/Sveriges Radio.

Säpo: Islamistisk terrorism största hotet

1:32 min

Den islamistiskt motiverade terrorismen utgör fortfarande tio år efter attentaten mot World Trade Center den 11 september 2001 det största hotet mot Sverige. Det trots att al-Qaida försvagats markant under senare år och trots det högerextrema våld som Anders Breivik stod för i Norge.

– Inom ramen för vårt arbete med kontraterrorism är vår bedömning att under de organiserade formerna så utgörs det största hotet från den grupperingen. Det betyder inte att det inte finns ensamma som kan begå terrorhandlingar och det kan komma var ifrån som helst, säger Anders Danielsson, chef för Säpo.

Säpo säger att man ser en tydlig försvagning av al-Qaida, samtidigt har taktiken ändrats och den islamistiskt motiverade terrorn har blivit mer oförutsägbar. Idag uppmanar Al Qaida individer att stanna i sina hemländer och slå till där de är och med de medel de har.

Den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab som slog till i centrala Stockholm är en av dem som skulle kunna ha inspirerats att denna nya al-Qaidataktik, enligt Säpo. Den utredningen pågår fortfarande och Säpo kan inte ge några konkreta förklaringar på varför den inträffade, men allt tyder på att han agerade ensam.

På söndag är det 10-årsdagen av 11 september-attackerna och Sverige ligger sedan i höstas kvar på den förhöjda hotnivån tre på en femgradig skala. Någon direkt ökad beredskap för att något ska inträffa i Sverige finns inte.

– En befogad oro känner vi inte till, men om vi skulle få sådan information så skulle vi gå ut med det. Jag har noterat att amerikanska myndigheter har gått ut med någon resevarning för den 11 september. Det vet jag inte varför, det kanske är mer rutinmässigt, säger Anders Thonberg, biträdande chef för Säpo.

Men någon liknande varning har inte ni gått ut med?

– Nej, inte för närvarande. Men vi följer detta noggrant och är laddade inför tioårsdagen, säger Anders Thonberg.

För att bemöta den mer splittrade blandterrorismen med mer hemsnickrade ideologier, som den som Anders Breivik gett uttryck för, har behovet av allmänhetens tips ökat. Sådana tips som kommer oberoende av Säpos arbete har också ökat till exempel efter den svenske självmordsbombaren och nu behövs en bättre metod för att hantera dessa. Samtidigt måste acceptansen öka för att vissa tips som senare kan visa sig haft grund läggs åt sidan, enligt Säpo.

Några nya befogenheter i kampen mot terrorismen efterfrågar inte Säpo i dagsläget, men konstaterar att det hade varit bra om möjligheten att styra FRA:s signalspaning fanns kvar. Sedan maj förra året får Säpo bara ta del av den information som FRA själv väljer att släppa.

– Det är en metod av många. Det var ett bra instrument för oss att ha, det har vi sett historiskt, säger Anders Thonberg.

Josef Björklund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista