Flygbolaget Alitalia säger upp 5 000

Det italienska flygbolaget Alitalias ledning presenterade på måndagen sin räddningsplan för det förlusttyngda bolaget. Det blir hårda nedskärningar och omstruktureringar och 5 000 anställda måste gå. Under tisdagen sammanträder de fackliga organisationerna för att bestämma sitt svar på planen.

I veckor har ryktena gått om hur stora nedskärningar som Alitalias chef Giancarlo Cimoli skulle kräva för att han skulle få kontroll över de skenande utgifterna. På måndagskvällen kom beskedet och det höll sig inom de ramar som man talat om.

1 570 måste gå bland personalen i luften av vilka 450 är piloter, 1 050 kabinpersonal och 70 tillhör markservicen.

Sparar miljarder
Men detta är bara början. Över 3 000 tillhör den direkta markpersonalen varav inte mindre än 1 440 är flygtekniker som har hand om flygplansservicen. När hela det här åtgärdspaketet har genomförts räknar Alitalialedningen med att ha uppnått kostnadsbesparingar i storleksordningen drygt 2,8 miljarder kr.

Det här är inte det enda stora problemet de nio fackliga organisationernan nu måste lösa. Ett annat är att bolaget bara har gett dem tid till 15 september för att komma med ett svar.

Hotas av konkurs
Det betyder att konkurshotet ännu inte är avvärjt. För utan någon överenskommelse med facket ställer sig inte regeringen bakom det lån på nästan 4 miljarder kronor som EU har gått med på. Och nu handlar det verkligen om ett lån och inget dolt statligt stöd.

Utan överenskommelse är Alitalias öde beseglat, varnade socialminister Roberto Moroni strax innan måndagens möte inleddes.

Åke Malm, Rom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista